Skip to main content
V Posavju 14° C Petek, 23. april 2021
17.07.2020
09:42
Županovo vino 2020, Občina Brežice
Foto: Občina Brežice
V sredo so v Brežicah razglasili rezultate ocenjevanja vin v sklopu izbora Županovo vino za leto 2020.

Županovo vino za leto 2020

BREŽICE Ocenjevanje običajno poteka meseca aprila, vendar so letošnje okoliščine vplivale na prestavitev ocenjevanja na poznejši čas. Kot je dejal župan Občine Brežice Ivan Molan, želi občina ohraniti tradicijo županovega vina, ki je namenjena promociji kakovostnih lokalnih vin.

Ocenjevanje vzorcev vin je potekalo v organizaciji Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice 1. julija 2020 v prostorih Mestne hiše Brežice. Strokovna komisija v sestavi Milena Rožman (predsednica), Roman Baškovič, Mihael Balon, Branko Bosina in Adi Brod so za t.i. dvojček županovih vin ocenjevali cviček PTP in beli bizeljčan PTP. Za  kategorijo »izbrano županovo vino«, ki je bila uvedena v letu 2019,  je komisija letos ocenjevala laški rizling.

In kdo so zmagovalci?

Podporo pri projektu »Županovo vino« je tudi letos izkazalo vseh 6 vinogradniških društev v Občini Brežice, ki so v zbor prijavila izbrana vina, katera so na društvenih ocenjevanjih vin dosegla najvišje število točk. Komisija je ocenila vseh 57 oddanih vzorcev (27 vzorcev cviček PTP, 23 vzorcev beli bizeljčan PTP in 7 laški rizling). Na podlagi pridobljenih ocen sta si naziv županovo vino prislužila cviček PTP (ocena 16,30) vinogradnika Ljuba Semeniča iz Društva vinogradnikov Dolina – Jesenice in beli bizeljčan PTP (ocena 17,27) Kleti Nujec, Društvo vinogradnikov Bizeljsko.  »Izbrano županovo vino« je postal laški rizling (ocena 18,13), ki ga je pridelala družina Prah iz Velikih Malenc,  Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Cerklje ob Krki.

Fotogalerija (Foto: Občina Brežice):

Župan Ivan Molan je najprej vsem sodelujočim vinogradnikom in vinogradnicam podelil listine o sodelovanju, priznanje vsem trem zmagovalcem in tudi simbolično nagrado vinogradniškim društvom iz katerih prihajajo letošnji zmagovalci. Tudi letošnji zmagovalci izbora za županovo vino bodo dobili poseben prostor v vinoteki Mestne hiše Brežice, kjer bodo v prihodnjih mesecih na voljo za degustiranje in nakup.

Dogodek uradne razglasitve letošnjih zmagovalcev izbora »Županovo vino« je potekal ob upoštevanju ukrepov, ki so namenjeni zajezitvi širjenja koronavirusa, zato je bilo udeležencev dogodka manj kot v preteklih letih. Za glasbeni utrip je poskrbel Robert Petan z avtorsko glasbo, dogodek je povezovala Alja Kovačič. Po uradni razglasitvi je sledila degustacija letošnjih županovih vin.

Občina Brežice

brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja