Skip to main content
V Posavju -3° C Sreda, 1. februar 2023
05.08.2020
07:43
Brežice, spomenik
Foto: ePosavje.com
V Brežicah bodo postavili pomnik osamosvojitvene vojne Slovenije leta 1991. Objavili so javni poziv, idejne zasnove zbirajo do konca oktobra.

V Brežicah bodo postavili pomnik osamosvojitvene vojne Slovenije leta 1991

Osamosvojitvena vojna za Slovenijo leta 1991

BREŽICE Razglasitev samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije je bila povod za vojaško agresijo Jugoslovanske ljudske armade na Slovenijo. V Posavju so se boji začeli 27. junija 1991 ob 20. uri, ko se je intervencijska enota Teritorialne obrambe Brežice v Rigoncah spopadla z mehaniziranim vodom 4. oklepne brigade, v boju je bil en teritorialec ranjen, Jernej Molan pa je padel v bojih. Posavski teritorialci so v naslednjih sodelovali še pri minometnem napadu na letališče JLA v Cerkljah ob Krki, v bojih na Medvedjeku, v Krakovskem gozdu in na Prilipah. S to akcijo so se boji v Posavju tudi zaključili in kot pravijo na Občini Brežice, "je bil uspešen spopad z veliko močnejšo in bolje oboroženo JLA pomembna bojna šola slovenske vojske."

"Vsebina naj poudarja pomen enotnosti, miru in nenasilja."

Ureditev parka med gimnazijskim igriščem in avtobusnim postajališčem

In v spomin te dogodke želijo v Brežicah postaviti skupni posavski pomnik osamosvojitvene vojne Slovenije leta 1991. Na Občini Brežice so tako objavili javni, odprti, anonimni, enostopenjski arhitekturni / urbanistični natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za pomnik.

Natečaj je odprt do konca oktobra

Na Trgu izgnancev, med gimnazijskim športnim igriščem in avtobusnim postajališčem, bodo uredili park, v njem pa naj bi prostor dobil tudi pomnik. "Ta naj ponazarja dejstvo, da je v osamosvojitveni vojni prišlo do polnega izraza sodelovanja Teritorialne obrambe, milice in civilnih struktur z narodom, ki je bilo enotno v odporu do agresije," pravijo v razpisu.

Ureditev parka, Trg izgnancev, Brežice

Ureditev parka pri Domu kulture v Brežicah

Idejne zasnove pričakujejo do 30. oktobra

Občina Brežice je v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Brežice sprejela pobudo za postavitev pomnika osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991 v Brežicah, ki bo tudi centralni pomnik za vse posavske občine. V projektni skupini za ureditev parka in pomnika sodelujejo Gordana Radanovič, Patricia Čular, Jasmina Molan, Alenka Černelič Krošelj, Tomaž Teropšič, Mitja Teropšič, in Viktor Pšeničnik. Po zapisanem v pozivu bodo za ureditev pomnika namenili predvidoma 20.000 evrov, izdelavo idejne zasnove pa pričakujejo do 30. oktobra letos.

(bš)

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja