Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
23.12.2021
16:12
Brežice, november 2020
Foto: arhiv ePosavje
V brežiška participativna proračuna za naslednji dve leti so uvrstili 14 projektov, občani so sicer lahko izbirali med 32 projetki.

Nad odzivom občanov so navdušeni

BREŽICE V Brežicah so nad odzivom občanov navdušeni. "Odziv ponovno presegel vsa pričakovanja, saj se je glasovanja udeležilo kar 38,30% upravičenih občank in občanov, ki imajo stalno bivališče v občini Brežice in so na dan glasovanja dopolnili 15 let oz. dobrih 16% več kot leta 2019. Posamezen je lahko glasoval za največ tri projekte," pravijo v Brežicah.

Kaj vse bodo uredili?

Občani so tako izglasovali preplastitev in posodobitev asfaltnega teniškega igrišča Brežice, ureditev prostora za otroke in mladino v Bukošku ter postavitev merilca hitrosti in prometa ter hitrostnih ovir za umirjanje prometa na Dalmatinovi ulici. V Cerkljah ob Krki bodo uredili mini fitnes park v naravi, jugovzhodno od motokros proge bodo kupili dodatne sosednje parcele, okoli otroškega igrišča v Mrzlavi vasi bodo postavili orgajo in odkupili multifunkcijskih naprav (igrala, naprave za zunanji fitnes) ter v Rajcu uredili igrala.

Mostec, Globoko, Kapele, Arnovo selo

Na Mostecu si obetajo otroške igrišče in začetek urejanja medgeneracijskega parka Mostec, v Globokem bodo dobili vadbeni park in družabno točko, v centru Kapel pa uredili park. Občani so izglasovali še ureditev medgeneracijskega prostora za druženje pri gasilskem domu v Arnovem selu, mini adrenalinski otroški park ter projekt "Koraki za zdravje, znanje in sanje" in postavitev lesene ograje in skulpture sv. Martina.

Na rezervnem seznamu je 18 projektov

Po obravnavi prednostnih krajevnih skupnosti tako glede na rezultate glasovanja oblikovali dokončen seznam projektov in pri tem upoštevali, da lahko posamezna krajevna skupnost pridobi le en projekt in da je najvišja vrednost proračunskih sredstev za posamezno območje, znotraj katerih so bile z razpisom razdeljene krajevne skupnosti, 30.000 evrov letno. S sredstvi participativnega proračuna bodo tako projekte razdelili najbolj enakomerno po občini, projekte pa so med proračunski leti 2022 in 2023 v Brežicah razporedili glede na število prejetih glasov.

In kdaj pridejo v poštev rezervni projekti?

Če bodo v postopku izvajanja izbranih projektov ugotovili, da katerega od njih zaradi objektivnih okoliščin ni možno izpeljati in posledično sredstev ne bodo izkoristili, so naredili še rezervni seznam. Na prvem mestu 18 projektov je obnova športnega igrišča v stari koloniji pri Mladinskem centru Brežice, pa ureditev površin za zagotavljanje večgeneracijske mobilnosti v Krajevni skupnosti Artiče ter ureditev nasipa in fitnesa v športno rekreacijske namene

(eP)

brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja