Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
02.04.2020
21:02
Blaž Špiler o gibanju v času epidemije
Foto: ePosavje.com
V času izolacije ne smemo pozabiti na telesno dejavnost. Pogovarjali smo se z Blažem Špilerjem, inštruktorjem skupinskih vadb. Kaj vse svetuje nam in vam? Več v nadaljevanju zapisa.

V času izolacije ne pozabimo na telesno dejavnost

"Vsakomur izmed nas je se vsakodnevna dinamika zelo spremenila"

KRŠKO Epidemija koronavirusa posega v vse plati življenja, tudi na rekreacijo, telesno aktivnost. Telesna dejavnost pomembno zmanjšuje tveganje za virusno okužbo, zato je ključno, da tudi v tem času izolacije ne pozabimo na nanjo. "Zagotovo je telesno dejavnost priporočljivo ohranjati, tudi glede na okoliščine, v katerih smo se znašli, je pa res, da so te za vsakogar malce drugačne. Zdaj, vsem izmed nas se je vsakodnevna dinamika zelo spremenila. Tisti, ki so v teh razmerah še vedno na polnem delavniku ali so celo v privih bojnih linijah, če lahko tako rečem, jim je pa gotovo težje si odtrgati čas za neko aktivnost. Tisti, ki ostajamo doma, pa ostanemo mogoče s celo malce več časa za rekreacijo in nam je s tega vidika celo malce lažje, kar se tiče organizacije. Kakorkoli že, imamo pa vsi seveda dosti manj izbire, kar se tiče različnih vrst rekreacije, tako da določene prilagoditve pa je sigurno potrebno narediti," pravi sogovornik.

Pogovor z Blažem Špilerjem, inštruktorjem skupinskih vadb

Kako lahko posameznik v tem času poskrbi za telesno dejavnost?

Kar se tiče nekih zunanjih aktivnosti, so glede na trenutna priporočila pristojnih inštitucij, te še vedno dovoljene, v kolikor so samostojne oziroma se izvajajo v družinskem krogu, tako da sprehodi, tek v naravi ali pa kolo so sigurno zelo dober način, da se naredi nekaj za pospešiti pulz, za pognati kri po žilah in ohranjati naš srčno-žilni sistem v dobrem stanju.

Rekreacija doma, se pravi v stanovanju, pa je lahko malo večji izziv, saj večina doma nima na razpolago toliko rekvizitov, kot jih ima nek fitnes ali rekreacijski center, se pa vsekakor lahko naredi tudi zelo kvaliteten trening zgolj z lastno težo in pa nekimi improviziranimi pripomočki, ki jih lahko najdemo doma.

V tem času nastajajo novi in izvirni načini vadbe na domu, tudi s pomočjo prikaza vaj v živo prek spletnih prenosov oz. s pomočjo videoposnetkov, ki jih lahko najdemo na spletu. Tudi vi jih izvajate oz. prikazujete...

Res je. Do sredine marca je bila naša dejavnost vezana izključno na treninge v živo, se pravi z direktnim stikom z vadečimi, tako da nam je tale situacija res dobesedno vse postavila na glavo. Še v začetku marca je par strank na vadbah bolj v šali kot ne pripomnilo, da bomo morali počasi razmišljati o spletnih treningih in niti v sanjah si ne bi mislil takrat, da bo čez slabih 14 dni vse skupaj že realnost. Tako da potem smo že 15. marca imeli prvo oddajanje za tiste, ki so izrazili željo, da bi poizkušali nadaljevati z rekreacijo vodeno preko spleta. Moram reči, da nas je kar malce presenetilo, da se je na povabilo odzvalo skoraj 70 vadečih, s katerimi smo potem tale marec pripeljali do konca. Trenutno smo v procesu pobiranja prijav za mesec april in kot zaenkrat kaže, bomo s celotno zadevo nadaljevali, saj ne kaže ravno, da bi se situacija bistveno umirjala, tako da bomo v takšen način dela prisiljeni še kar nekaj časa. Imamo pa program zastavljen tako, da pet dni v tednu ponudimo vsak dan drugo zvrst vadbe. Gledali smo, da imamo pokrite tako vaje za moč različnih intenzivnosti in zahtevnosti, kardio trening za pospešitev srčnega utripa, sproščanje kot posebno vadbo, dodajali pa bomo tudi vadbo za gibljivost, ravnotežje, koordinacijo in še kaj. Tako lahko vsak kdo najde nekaj zase, pa še časovno je vsa zadeva zelo prilagodljiva, saj bodo posnetki vadb dostopni še cel teden, zato bo lahko vsak trening izvedel takrat, ko bo imel čas za to

Tu ne gre le za aktivnost, ki ohranja pri moči in ki ohranja zdravje, gre tudi za krepitev odnosov v tem času ...

Ja, prav gotovo to še posebej velja za skupinske vadbe. Vsak, ki pride k nam, ima sicer drugačne vzgibe, svoje cilje, ampak dejstvo je, da je vse skupaj še dosti več kot to. Smo manjši center, sami vodimo vse treninge, tako, da smo ves čas v neposrednem stiku z vsemi strankami, kar tudi nam samim veliko pomeni. Zdaj, v času izolacije je te stike malce težje vzdrževati, ampak trudimo se, da to delamo v čim večji meri, kljub temu pa tista družabna komponenta ni enaka, kot v sami skupini, se pravi da za tiste, ki jim druženje, pogovor, stik, pomeni več, tega pač ni mogoče nadomestiti.

Ali se je v danih okoliščinah bolje rekreirati zunaj kot v zaprtih prostorih?

Ja, tu je zdaj mogoče tako, da je za vse tiste, ki spadajo v bolj rizično skupino, se pravi predvsem starejši in tisti z obstoječimi boleznimi dihal oziroma vsi, ki bi jih morebitna okužba lahko bolj težko prizadela, rekreacija zunaj celo odsvetovana, glede na resnosti trenutne situacije. Vsem ostalim pa, v kolikor se seveda upošteva priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pa dnevna doza svežega zraka po mojem mnenju naredi več dobrega kot slabega, mora pa tu seveda vsak posameznik upoštevati navodila svojega osebnega zdravnika, ki najbolj pozna njihovo stanje.

Telesne aktivnosti ni treba opustiti, je pa treba na prvo mesto postaviti varnost ...

Seveda, varnost mora biti vedno na prvem mestu, drugače pa velja čisto tako kot velja v normalnih okoliščinah. Se pravi, da je vsakršna telesna dejavnost bistveno boljša od nedejavnosti, še posebej, če pogledamo vse skupaj širše, v smislu dolgoročnega ohranjanja zdravja. Naše telo je namreč narejeno tako, da vse telesne funkcije, tako gibljivost, moč, srčno-žilna funkcija in vse ostale, upadajo, v kolikor jih ne uporabljamo, američani bi rekli »use it or loose it«. In tako bo vsak kdo, ki se bo v tem obdobju izolacije preveč opustil, zasedel, zaležal, bo imel slabšo zmogljivost, ko se situacija normalizira. Za zdravega posameznika to lahko pomeni pač samo slabši »performance«, pri starejših pa upad teh funkcij lahko pomeni bistveno razliko v kvaliteti življenja v obdobju po koronavirusu.

Kaj pa v primeru slabega počutja – bodisi prehlada, gripe, okužbe s koronavirusom, višje telesne temperature? Takrat je najbrž bolje počivati ...

V tem primeru je definitivno bolje počivati. Telo takrat potrebuje svoj mir za boj proti patogenom in vsaka fizična aktivnost predstavlja veliko večji napor za organizem, kar lahko povzroči nadaljnji padec imunskega sistema in dodatno poslabšanje stanja. Glede teh zadev nas ponavadi tako telo samo opozori, katere aktivnosti so tiste, ki nam koristijo in tiste, ki nam škodijo, če se le znamo oziroma želimo poslušati.

Biti ustrezno telesno dejaven ni le pomembno z vidika zmanjševanja tveganja za virusno okužbo, saj to tudi zmanjšuje tesnobnost, ki jo lahko povzroči izolacija oz. samoizolacija.

Ja zagotovo, ljudje smo načeloma družabna bitja in takšen radikalen ukrep ima gotovo lahko posledico na tudi na psiho, še posebej za tiste, ki imajo odrejeno popolno izolacijo, se pravi tudi od preostalih družinskih članov. Zdaj, internet in družabna omrežja pomagajo, ampak 14 dni je pa gotovo kar dolga doba, da bi se samo na to zanašali.

Ena zadeva je gotovo ta, da samo gibanje oziroma vadba sprošča endorfine, se pravi hormone sreče, ki direktno delujejo na naše počutje in izboljšujejo razpoloženje, druga pa seveda ta, da nas vadba zaposli, nam preusmeri misli od skrbi in negativizma, tako da vsekakor – ostati aktiven tudi v tem obdobju je koristno tako za naše fizično, kot tudi psihično stanje.

(eP)

koronavirus
krško
video

Pridružite se nam