Skip to main content
Sobota, 2. december 2023
10.01.2020
13:06
Dan slovenskega vojaškega letalstva
Foto: ePosavje.com
V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki so obeležili dan slovenskega vojaškega letalstva. Ob tem so podelili priznanja in plakete, v svoje vrste pa so sprejeli tudi tri nove poklicne pilote.

Dan slovenskega vojaškega letalstva

V spomin na prvi bojni polet 12. januarja 1919

Dan slovenskega vojaškega letalstva v Slovenski vojski praznujejo v spomin na prvi bojni polet, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič, pripadnika ljubljanske letalske stotnije, 12. januarja 1919 poletela na izvidniški polet na Koroško.

Začetki slovenskega vojaškega letalstva segajo v december 1918

V Slovenski vojski sicer pravijo, da začetki slovenskega vojaškega letalstva segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija.

Podelili priznanja, zahvale in plakete

Na prireditvi v Cerkljah ob Krki so podelili tudi priznanja 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske. Bronasto medaljo 15. polka vojaškega letalstva sta prejela Matjaž Korelc in Robi Resnik, srebrno plaketo 16. Center za nadzor in kontrolo zračnega prostora, bronasto plaketo 15. polka vojaškega letalstva 107. Letalska baza, pohvalo poveljnika pa David Bojanec, Lado Hočevar, Slava Jenko, Slavček Justinek, Mitja Šijanec in Miha Triler, zahvalo poveljnika 15. polka vojaškega letalstva pa Zdravko Hlastan in Vesna Končina.

Trije novi piloti

Ob tem so v Cerkljah ob Krki podelili tudi tri letalska krila pilota Slovenske vojske, ki jih podeljujejo za uspešno končanje usposabljanja in pridobitev dovoljenja poklicnega pilota. Letalska krila pilota Slovenske vojske so prejeli Klemen Brovč, Sašo Šebuk in Žiga Tomazin.

"V letu 2020 bomo nadaljevali z nadgradnjo flote"

Kot je povedal podpolkovnik Janez Gaube, poveljnik 15. polka vojaškega letalstva, so v letošnjem letu že nadgradili en del svoje flote zrakoplovov. "V letu 2020 bomo to nadgradnjo tudi nadaljevali. V Slovenski vojski smo pripravljeni izvajati vse tiste naloge, katere nam nadrejeno poveljstvo postavlja pred nas," pove poveljnik.

In te naloge so?

Med nalogami Gaube izpostavlja nadzor zračnega prostora Republike Slovenije, naloge iz sistema zaščite in reševanja ter opravljanja nujne medicinske pomoči, podpora enotam Slovenske vojske doma in v tujini ter enakovredno delovanje v sistemu partnerstva v Natu.

Kako je s kadri?

Gaube pravi, da so zaenkrat kadrovsko dovolj popoljeni. "Seveda bi si želeli večji pritok kadra v Slovensko vojsko, moramo delati s tistim, kar imamo," dodaja podpolkovnik. V Slovenski vojski imajo zaenkrat 39 plovil - helikopterjev in letal.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(bš)

letališče cerklje ob krki
slovenska vojska
brežice

Pridružite se nam