Skip to main content
Petek, 22. september 2023
02.09.2019
16:58
Foto: arhiv ePosavje
Poročali smo že, da bo do 13. septembra v Cerkljah ob Krki potekalo usposabljanje belgijskih padalcev z letalom C-130 Hercules. V ponedeljek se je začelo tudi usposabljanje kolegov iz Črne gore.

Usposabljanje posadkov na helikopterju Bell 412

BREŽICE Kot pravijo v Slovenski vojski, se je na širšem območju letališč v Cerkljah ob Krki in na Brniku ter Kamniške Bistrice in Jezerskega začelo dvotedensko usposabljanje posadk helikopterjev Bell 412 vojske Črne gore, ki ga bodo vodili in izvajali pripadniki 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske.

Urjenje posadk pri izvajanju reševanja v gorah z uporabo vitla

"Usposabljanje zajema urjenje posadk pri izvajanju reševanja v gorah z uporabo elektro-motornega vitla. Predvsem gre za prenos znanja in izkušenj, ki so si jih naši piloti pridobili skozi dolgoletno sodelovanje pri reševanju v gorah ter vključenosti v sistemu zašite, reševanja in pomoči," dodajajo v sporočilu.

Znanje so predajali že lani

Slovenski vojaški piloti so svoje kolege iz Črne gore usposabljali in urili že lani v postopkih gašenja s helikopterjem Bell 412.

Helikopterji Slovenske vojske letos poleteli na pomoč že 551-krat, v enakem obdobju lani 419-krat

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in letališču Edvarda Rusjana v Mariboru vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje, so avgusta poletele na pomoč kar 98-krat, od tega 27-krat na pomoč v gore, 62-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, petkrat za prevoz inkubatorja in štirikrat sodelovale pri gašenju. Pri tem so prepeljali 100 poškodovanih ali obolelih in skupaj naleteli 132 ur.

Vir: Slovenska vojska

(bš)

slovenska vojska
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja