Skip to main content
Sobota, 9. december 2023
01.12.2020
18:59
DSO Krško
V Domu starejših občanov Krško imajo v torek 75 obolelih stanovalcev (16 več od ponedeljka) in 26 zaposlenih (4 več od ponedeljka), pogovarjali smo se z direktorico doma Nušo Masnik in izvedeli:

Vzpodbudna novica je, da se prvi ozdravljeni zaposleni vračajo na delo

"Stanje se vidno izboljšuje tudi pri nekaterih obolelih stanovalcih"

KRŠKO Kakšno je v torek, 1. decembra, stanje v Domu starejših občanov? Kot je povedala direktorica Nuša Masnik, imajo v domu trenutno obolelih 75 stanovalcev in 26 zaposlenih. Vzpodbudna novica pa je, da se prvi ozdravljeni zaposleni že vračajo na delovna mesta, stanje se vidno izboljšuje tudi pri nekaterih obolelih stanovalcih. "Imamo veselo novico, da so se prvi štirje že vrnili nazaj na delo in tudi pri prvih stanovalcih je že trinajsti dan od začetka bolezni in nekateri se počutijo že bistveno bolje."

Okužila se je skoraj polovica stanovalcev

Skupino zdravih stanovalcev so že v začetku prejšnjega tedna preselili v prostore novega dnevnega centra Podmornica, a je tudi tam prišlo do okužb. "Žal se nam je zgodilo to, česar smo se najbolj bali. Kot vemo, je v lokalni skupnosti zelo veliko okuženih občanov, tudi takšnih, ki ne vedo, da so bolani, tako se je tudi po daljši odsotnosti v Podmornico vrnila naša sodelavka, ki je imela negativni test. Čez dva dni je bila pozitivna in okužilo se je, do današnjega dne, skoraj polovica stanovalcev."

Bolne stanovalce pripeljejo v Dom starejših občanov Krško. Namestijo jih v rdečo cono, kjer imajo ustrezno oskrbo, dnevno je prisotna tudi zdravnica, dodaja Masnikova. "Žal je nekaj stanovalcev v bolnišnici, od nekaj stanovalcev pa smo se poslovili in ob tej priložnosti izrekam iskrene sožalje vsem njihovim svojcem."

Stanovalcem so se približali z zanimivo rešitvijo

Celotno organizacijo in delo v domu sprotno prilagajajo nastali situaciji

Ob tem so se v domu domislili zanimivega trika, s katerem so se izza mask in oblek skriti zaposleni približali stanovalcem. Direktorica Nuša Masnik pravi, "da se zaposleni zelo trudijo, da bi stanovalcem olajšali ta čas, ko so bolni. Prisluhnimo čim več njihovim potrebam, hkrati pa smo se zavedali, da nas oni ne ločijo, zato smo se domislili, da se zaposleni fotografirajo in svoje fotografije nalepijo na zaščitne kombinezone, zato da imajo stanovalci občutek, kdo se skriva za masko, očali in to belo obleko. Imamo tudi eno dodatno prostovoljko, tako da je tudi možnost klicanja preko video klica sedaj večja, ker so zaposleni zelo obremenjeni z nujnim delom, ki ga imajo."

V domu dobili nekaj kadrovskih okrepitev

"Imeli smo kar nekaj sreče, pridobili smo kar nekaj študentov k sodelovanju. Nekateri med njimi imajo tudi že izkušnje z delom v rdeči coni, enega delavca pa so nam posodili iz Trubarjevega doma upokojencev z Loke pri Zidanem Mostu," dodaja sogovornica. Stanje je trenutno zadovoljivo, a bi jim prav prišel še dodaten strokovni kader.

(bš)

krško
video
posavski tednik
koronavirus

Pridružite se nam

Novice iz Posavja