Skip to main content
V Posavju -3.2° C Sreda, 1. februar 2023
24.03.2021
09:57
Oskrbovana stanovanja v Krškem
Foto: ePosavje.com
Na Leskovški cesti v Krškem so prejšnji četrtek namenu tudi uradno predali oskrbovana stanovanja. V objektu, katerega gradnjo so zaključili v manj kot letu dni, je 29 stanovanjskih enot.

NAJPOMEMBNEJŠE O OSKRBOVANIH STANOVANJIH:

  • Na Leskovški cesti v Krškem 29 novih oskrbovanih stanovanj, 24 je že oddanih
  • Gradbeno dovoljenje januarja 2020, upravno decembra istega leta
  • Vrednost investicije 2,7 milijona evrov
  • 15 stanovanj je odkupil Stanovanjski sklad Republike Slovenije, 14 stanovanj pa Občina Krško 
  • Dve stanovanjski enoti namenjeni gibalno oviranim
  • Mesečne najemnine od 183 do 282 evrov

29 oskrbovanih stanovanj tudi uradno predali namenu

KRŠKO V novi stavbi na Leskovški cesti v Krškem je med večstanovanjskim blokom na Kovinarski ulici in obstoječo stavbo oskrbovanih stanovanj zrastla nova stavba, v kateri je 29 stanovanjskih enot, velikih med 40 in 70 kvadratnih metrov. Stanovanja so namenjena bivanju oseb nad 65 let, ki jim bodo po potrebi omogočili stalno nego oziroma skrb ter 24-urno intervencijsko pomoč.

Vrednost investicije 2,7 milijona evrov

Vrednost investicije ocenjujejo na 2,7 milijona evrov, projekt je sofinanciran s strani Stanovanjskega sklada Republike Slovenije po Programu sofinanciranja zagotavljanja stanovanjskih enot za starejše osebe v letih 2017 in 2020.

Stanovanjski sklad Republike Slovenije kot soinvestitor v projektu

"Stanovanjski sklad Republike Slovenije je soinvestitor pri tem projektu do polovice oz. 15 stanovanj bo v lasti Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, z njim pa bo upravljala Občina Krško in tudi oddaja bo šla prek občine," je povedal direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije Črtomir Remec. Njihov delež v projektu znaša 1.340.000 evrov. 

Program sofinanciranja zagotavljanja stanovanjskih enot za starejše osebe v letih 2017 do 2020

Gradnja teh stanovanj se je sofinancirala na osnovi Programa sofinanciranja zagotavljanja stanovanjskih enot za starejše osebe v letih 2017 do 2020. Z navedenim programom sklad omogoča realizacijo še nekaterih drugih projektov, dodaja Remec. "Včeraj smo imeli začetek gradnje podobnih dveh objektov v Šmarju pri Jelšah, sicer manjših, po petnajst stanovanj, štirinajst jih z Nepremičninami Celje gradimo v Celju, pred pol leta pa smo v velenjski občini dokončali objekt s petnajstimi stanovanji."

Trenutno imajo v gradnji 2500 stanovanj

Z realizacijo vseh projektov po programu se bo pridobilo 88 novih oskrbovanih stanovanj. "Dejansko so potrebe vedno večje, teh 88 izhaja iz enega razpisa, sicer pa mi vseh naših lastnih projektih vključujemo oskrbovana stanovanja – v Mariboru 60, v Ljubljani 25, tudi v Novem mestu, Kranju, Novi Gorici bomo vključevali oskrbovana stanovanja. Če vključimo še stanovanja za gibalno ovirane, ki jih je 10 odstotkov, približno za 10 odstotkov je tudi oskrbovanih stanovanj, skupaj jih je torej 20 odstotkov. Trenutno imamo v gradnji 2500 stanovanj, od tega je 500 prilagojenih, kar pomeni stanovanja za gibalno ovirane in oskrbovana stanovanja." Dvajset odstotkov je že kar izdaten delež, glede na demografsko projekcijo je pa to verjetno še premalo, poudarja sogovornik. "V naslednjih projektih bomo šli proti 30 %." Hčerinska družba sklada Spekter pripravlja projekt oskrbovanjih stanovanj v centru Trbovelj, in sicer v bivši upravni stavbi Rudnika Trbovlje Hrastnik, še dodaja Remec. 

Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije:

Gradbeno dovoljenje v januarju, upravno v decembru

V družbi Kostak so z načrtovanjem izgradnje oskrbovanih stanovanj v Krškem pričeli v letu 2019. Gradbeno dovoljenje so pridobili v januarju lani, v začetku marca so pričeli s prvimi gradbenimi deli, v času epidemije pa so kljub zahtevnim pogojem dela z deli končali po terminskem planu in še konec lanskega leta v decembru pridobili uporabno dovoljenje.

"Z velikim veseljem lahko rečem, da smo v teh čudnih časih uspeli dokončati ta projekt. Zahvaljujem se Občini Krško, Stanovanjskem skladu Republike Slovenije, sodelavcem in projektantom Kostak GIP, da smo od trenutka odločitve uspeli dokončati objekt," je ob tem povedal predsednik uprave Kostak, d. d., Miljenko Muha.

Kot se je izkazalo v teh časih COVID pandemije, tako Muha, so potrebne tudi drugačne nastanitvene možnosti za starejše. "Uporabnikom želim, da čim dlje, čim bolj veselo in čim dlje živijo v teh stanovanjih," dodaja Muha. 

Miljenko Muha, predsednik uprave Kostak, d. d.:

Z novim objektom v občini 52 oskrbovanih stanovanj

24 stanovanj je že oddanih

V Krškem so imeli doslej 23 oskrbovanih stanovanj v objektu na Leskovški cesti 33, zgrajenem leta 2011, v novem objektu jih bo na Leskovški cesti 35 dodatnih 29. Mesečne najemnine se gibljejo v razponu od 183,78 evrov do 245,04 evrov za enosobna ter 282,42 evrov za dvosobno stanovanje.

Pet stanovanj je še na voljo za najem

Na razpis se je prijavilo 24 interesentov, ki so pridobili pravico, da bi tukaj stanovali. Pet stanovanj je še na voljo," je ob otvoritvi novega objekta povedal krški župan Miran Stanko

Miran Stanko, župan Občine Krško:

Odziv na anketo ni bil visok, odziv na razpis pa presenetljiv

Povpraševanje po stanovanjih je krškega župana presenetilo. "Naredili smo anketo, kolikor bi bilo ljudi zainteresirani, da bi prišli iz svojih hiš ali drugih oblik stanovanja v varovana stanovanj. Odziv niti ni bil tako visok, kljub temu smo se za ta projekt odločili. Na koncu je bil odziv res presenetljivo visok in mislim, da tudi teh pet stanovanj ne bo problem oddati."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Varovana stanovanja so samo ena izmed oblik bivanja starejših občanov

Potrebe v občini po podobnih stanovanjih so različne. Župan še dodaja, "da so varovana stanovanja so samo ena izmed oblik bivanja starejših občanov, imamo dom starejših, pomoč na domu in z vsemi temi ukrepi so potrebe zadovoljene. Zadeve se spreminjajo dnevno in glede na to je ta odziv in možnost, ki je dana s temi stanovanji, zelo dobrodošla." 

(eP)

krško
fotogalerija
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja