Skip to main content
V Posavju 8.1° C Četrtek, 6. maj 2021
09.11.2020
10:42
Dragotin Ferdinand Ripšl
Foto: Občina Krško
V krškem Gaju zaslužnih občanov po novem še doprsni kip Dragotina Ferdinanda Ripšla.

V krškem Gaju zaslužnih občanov še doprsni kip Dragotina Ferdinanda Ripšla

KRŠKO Župan občine Krško mag. Miran Stanko in župnik Župnije Krško - Videm ob Savi Mitja Markovič sta v petek, 6. novembra, v Gaju zaslužnih občanov v starem mestnem jedru Krškega odkrila doprsni kip duhovnika, pesnika, sadjarja, kronista in narodnega buditelja Dragotina Ferdinanda Ripšla ob njegovi 200-letnici rojstva.

Kdo je bil Dragotin Ferdinand Ripšl?

Dragotin Ferdinand Ripšl velja za začetnika sadjarstva v Posavju, med drugim je sodeloval pri ustanavljanju slovenske čitalnice v Sevnici, bil je narodni buditelj, njegov največji doprinos Krškemu pa je gotovo Kronika videmske župnije, v kateri je ohranil pričevanje svoje dobe, poleg cerkvene, pa je popisal tudi življenje ljudi v tistem času, običaje, gospodarski utrip, s čimer je njegova kronika dragocen domoznanski vir.

Fotogalerija (Foto: Občina Krško):

Na pobudo Župnije Krško - Videm ob Savi in ob soglasju KS mesta Krško je sklep o postavitvi obeležja Ripšlu potrdil tudi Občinski svet Občine Krško. Kot je dejal župan, je Dragotin Ferdinand Ripšl s svojim delom pustil velik pečat v Krškem in v Posavju, zato je prav, da se ob 200-obletnici njegovega rojstva z obeležjem poklonimo njegovemu ustvarjanju in počastimo spomin nanj. S svojim delom in zapisi je namreč naslednjim rodovom zapustil veliko dragocenost. Doprsni kip iz brona je izdelal akademski kipar Mirko Bratuša.

Občina Krško

krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja