Skip to main content
V Posavju 11.4° C Torek, 26. oktober 2021
09.11.2020
10:42
Dragotin Ferdinand Ripšl
Foto: Občina Krško
V krškem Gaju zaslužnih občanov po novem še doprsni kip Dragotina Ferdinanda Ripšla.

V krškem Gaju zaslužnih občanov še doprsni kip Dragotina Ferdinanda Ripšla

KRŠKO Župan občine Krško mag. Miran Stanko in župnik Župnije Krško - Videm ob Savi Mitja Markovič sta v petek, 6. novembra, v Gaju zaslužnih občanov v starem mestnem jedru Krškega odkrila doprsni kip duhovnika, pesnika, sadjarja, kronista in narodnega buditelja Dragotina Ferdinanda Ripšla ob njegovi 200-letnici rojstva.

Kdo je bil Dragotin Ferdinand Ripšl?

Dragotin Ferdinand Ripšl velja za začetnika sadjarstva v Posavju, med drugim je sodeloval pri ustanavljanju slovenske čitalnice v Sevnici, bil je narodni buditelj, njegov največji doprinos Krškemu pa je gotovo Kronika videmske župnije, v kateri je ohranil pričevanje svoje dobe, poleg cerkvene, pa je popisal tudi življenje ljudi v tistem času, običaje, gospodarski utrip, s čimer je njegova kronika dragocen domoznanski vir.

Fotogalerija (Foto: Občina Krško):

Na pobudo Župnije Krško - Videm ob Savi in ob soglasju KS mesta Krško je sklep o postavitvi obeležja Ripšlu potrdil tudi Občinski svet Občine Krško. Kot je dejal župan, je Dragotin Ferdinand Ripšl s svojim delom pustil velik pečat v Krškem in v Posavju, zato je prav, da se ob 200-obletnici njegovega rojstva z obeležjem poklonimo njegovemu ustvarjanju in počastimo spomin nanj. S svojim delom in zapisi je namreč naslednjim rodovom zapustil veliko dragocenost. Doprsni kip iz brona je izdelal akademski kipar Mirko Bratuša.

Občina Krško

krško
fotogalerija

Pridružite se nam