Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
27.12.2019
09:57
Proslava, Krško
Foto: Občina Krško
Ob dnevu samostojnosti in enotnosti je sinoči v krškem kulturnem domu potekala osrednja posavska slovesnost.

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Krškem

"Kadar delaš tisto, v kar verjameš, kljub vsem oviram dosežeš cilj."

KRŠKO Kot je poudaril slavnostni govornik svetnik v Državnem svetu RS Srečko Ocvirk, odločitev za samostojnost ni bila hipna in tudi pot do nje ni bila lahka. "A kadar delaš tisto, v kar verjameš, kljub vsem oviram dosežeš cilj."

Ocvirk: "Verjamem, da smo danes boljša država in boljša družba."

"Lahko rečem, da danes živimo lažje, kot smo pred 29 leti. Živimo dlje in bolj kakovostno," je poudaril Ocvirk. "Vsi deli države napredujejo, življenjski standard se dviguje v vseh pokrajinah. Kljub temu pa prihaja do izredno močne centralizacije v gospodarskem, upravnem in finančnem smislu. Slovenija pa ni samo prestolnica," je dodal. Poudaril je, da prav vsi državljani potrebujejo storitve, ki jih je država dolžna zagotavljati preko svojih sistemov ter da je zato smiselno, da se del pristojnosti, odgovornosti in virov z države prenese na regionalno raven. "Verjamem, da smo danes boljša država in boljša družba. Zato moramo zaradi zagotavljanja razvoja in konkurenčnosti na vseh področjih slediti sodobnim evropskim načelom. Regionalizacija je eno izmed orodij za doseganje teh ciljev," je dodal slavnostni govornik.

"Če v pravem trenutku stopimo skupaj, lahko dosežemo sanje"

Gostitelj večera župan občine Krško mag. Miran Stanko je v pozdravnem nagovoru poudaril, da ne smemo pozabiti na odgovornost, da negujemo in varujemo vse, kar smo s samostojnostjo kot narod pridobili. "Naj današnji dan ne bo le dela prost dan, ampak priložnost, da se zavemo njegovega ključnega sporočila - da če v pravem trenutku stopimo skupaj, lahko dosežemo sanje." Dodal je, da še zdaleč ni samoumevno, da živimo svobodno in v miru. "Z veliko mero medsebojnega spoštovanja, sodelovanja in solidarnosti pa lahko dosežemo in uresničimo še kakšne velike sanje. Te so vedno dovoljene in nihče nam jih ne more vzeti," je zaključil župan.

Fotogalerija (Foto: Občina Krško):

Slovesnost so s svojim prihodom počastili praporščaki, ki jih je vodil Branko Noč, in sicer iz Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Posavje, Policijskega veteranskega društva Sever Posavje, posavskih območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo in območnih združenj slovenskih častnikov ter Združenja borcev za vrednote NOB Krško.

Z glasbo so praznični večer, katerega niti sta povezovala Klara Kukovičič in Aleš Tuhtar, zaključili člani Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško pod vodstvom Petra Gabriča ter s solistoma Maticem in Tonijem Sotoškom, ml. V okviru projekta Semena sprememb, s katerim mladi razvijajo odgovornost do sebe, drugih in družbe, v kateri živijo, pa so učenke in učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško pod mentorstvom Vesne Komatar delili svoje misli o domovini in želje za prihodnost.

Z dobrodelno noto

Prireditev je letos imela tudi dobrodelno noto. S simbolično vstopnino en evro so obiskovalci skupaj prispevali 432 evrov za Krizni center za otroke in mladostnike Krško v okviru CSD Posavje.

(Občina Krško, bš, eP)

krško
video
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja