Skip to main content
V Posavju 8.2° C Ponedeljek, 22. 2024
03.09.2020
14:16
Poletni tabor energetike v Krškem
Foto: GEN energija
V zadnjem počitniškem tednu sta Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru in Skupina GEN gostila osem nadarjenih posavskih dijakov, ki so se udeležili Poletnega tabora energetike 2020.

Poletni tabor energetike v Krškem

KRŠKO Na naprednem interdisciplinarnem taboru so tri dekleta in pet fantov ob podpori mentorjev uspešno izdelali vsak svoj delujoč model robotske roke, ki so jih ob zaključku predstavili novinarjem, staršem in predstavnikom organizatorjev.

Tabor sledi sodobnim trendom interdisciplinarnega učenja in kreativnega vključevanja celotne skupine dijakov. V tednu neformalnega izobraževanja so mladi osvojili veščine 3D načrtovanja, 3D tiskanja, programiranja z Arduino ter pod mentorstvom profesorjev Fakultete za energetiko in sodelavcev GEN energije izdelali vsak svojo delujočo robotsko roko. V času tabora so spoznavali tudi, kako v jedrskih elektrarnah ravnajo z jedrskim gorivom, in možnosti za njegovo večkratno uporabo.

"Veseli nas, da mlade zanimata energetika in nove tehnologije"

"Veseli nas, da mlade zanimata energetika in nove tehnologije. S poletnim taborom energetike želimo podobno kot z našimi ostalimi ozaveščevalnimi aktivnostmi spodbuditi zanimanje mladih in jih navdušiti za naravoslovne in tehniške poklice. Z načrtovanim drugim blokom jedrske elektrarne v Krškem se bodo potrebe Skupine GEN po takšnih kadrih močno povečale, pa tudi sicer jih v Sloveniji potrebujemo na različnih področjih, če naj držimo korak s hitrim tehnološkim razvojem," je poudaril generalni direktor GEN energije Martin Novšak.

Fotogalerija (Foto: GEN energija):

"Zanimanje za tehniška, naravoslovna področja se po naših ocenah krepi"

Izr. prof. dr. Sebastijan Seme s Fakultete za energetike Univerze v Mariboru, strokovni vodja poletnega tabora, je izrazil zadovoljstvo ne le nad navdušenjem mladih za ponujene teme, temveč tudi nad njihovo zagnanostjo in napredkom: "V okviru tabora jim nudimo veliko priložnosti, ki jih znajo dijaki s pridom izkoristiti. Gre za eno od aktivnosti, s katerimi skušamo dijake tudi pritegniti k študiju na naši fakulteti. Zanimanje za tehniška, naravoslovna področja se po naših ocenah krepi in veseli nas, da se zanj odloča vedno več deklet. Mnoge med njimi dosegajo odlične rezultate, kar je gotovo dober obet za prihodnost."

"Teme za projekte vsakič črpamo iz naše neposredne energetske okolice"

Tudi Garsia Kosinac iz GEN energije, organizator tabora, je dodal: "Dijakom bližnjih srednjih šol smo želeli ponuditi aktualne vsebine kot nadgradnjo v šoli pridobljenih znanj v Posavju, ker so bile podobne delavnice v preteklosti dosegljive le v večjih mestih. Izbrali smo poglobljen, praktično individualen pristop, kar se zelo dobro obnese in tako dijaki kot profesorji to prepoznavajo. Teme za izbrane projekte vsakič črpamo iz naše neposredne energetske okolice, v bližnjih elektrarnah, in nam jih nikakor ne bo zmanjkalo."

Mladi navdušeni nad prikazanim in prevzetim znanjem

Interesa za sodelovanje na taboru je vsako leto več, vendar so zaradi letošnjih posebnih razmer omejili število sodelujočih dijakov iz Gimnazije Brežice in Šolskega centra Krško- Sevnica. Dijakinja slednjega, Stela Hruševar, se je tabora udeležila že drugič in je ob zaključni predstavitvi povzela: "Programiranje, 3D modeliranje in tiskanje zame predstavljajo kreativno delo, ki me zelo veseli, zato nameravam na področju elektrotehnike tudi študirati" in dodala, da je bila njena lanska izkušnja tako pozitivna, da je letos za tabor navdušila še sošolca. Primoža Hrovata, dijaka 4. letnika istega šolskega centra, pa je k prijavi na tabor spodbudil profesor: "Vesel sem izkušenj, ki sem jih ta teden pridobil, zlasti so uporabna nova znanja na področju 3D modeliranja, ki je osnova za 3D tiskanje. Svoj robotski model nameravam doma še nadgraditi in izpopolniti."

Petdnevni tabor

Poletni tabor energetike 2020 sta tretje leto skupaj organizirala družba GEN energija in Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru (FE UM). Tabor je potekal pet dni, med 24. in 28. avgustom 2020, v prostorih Inštituta za energetiko v Vrbini v Krškem. Namen tabora je mladim navdušencem za tehniko omogočiti pridobivanje novih izkušenj, jih pritegniti k ustvarjalnemu delu in pridobivanju znanj o energetiki in novih tehnologijah.

(GEN energija, bš, eP)

krško
gen energija

Pridružite se nam