Skip to main content
V Posavju 14.7° C Sobota, 1. oktober 2022
08.03.2021
09:54
Krško, participativni proračun za leto 2022
Grafika: ePosavje.com
Krški občinski svetniki so na zadnji seji občinskega sveta povišali sredstva za participativni proračun za naslednje leto. Iz prvotno predvidenih 140.000 evrov je zdaj ta znesek 210.000 evrov.

Krški občinski svetniki povišali sredstva za participativni proračun za naslednje leto

KRŠKO Na februarski seji občinskega sveta v Krškem so svetniki sprejel nov predlog sklepa o načinu priprave in določitvi višine sredstev participativnega proračuna za leto 2022.  Ker izkušnje kažejo, da se število prijavljenih projektov povečuje, so sredstva za ta namen za naslednje leto nekoliko povečali.

Prvič so ga uvedli leta 2019

Participativni proračun, ki so ga v občini Krško prvič uvedli leta 2019, se je med občani dobro prijel. Gre za razporeditev dela proračunskega denarja na način, da pri odločanju o njegovi porabi sodelujejo občani, ki sami določijo, katere naložbe so v lokalni skupnosti najbolj nujne. Sredstva se od dosedanjih 140 tisoč evrov povečujejo na 210 tisočakov.

Projekti iz participativnega proračuna so zelo različni

Največkrat pa gre za športne objekte

"Projekti, ki so bili s tem denarjem zgrajeni so zelo različni, največ gre za športne objekte, steze za razgibavanje in podobno teh je bilo največ, seveda pa so tu tudi razne druge izboljšave v prostoru, ki so jih občani v tem času zaznali in jih predlagali kot del v participativnem proračun," pravi župan Stanko.

Večje zanimanje za projekte

Na vprašanje o razlogih za zvišanje višine sredstev za participativni proračun, župan pravi, da gre za večje zanimanje za umestitev različnih projektov. "V letošnjem letu 2021 je bilo sprejetih več predlogov za skoraj 250.000 evrov, po pregledu s strani komisije pa je šlo v ožji izbor projektov v vrednosti nekaj čez 150 000 evrov. Tu smo presegli število 140.000 evrov, ki jih je bilo na razpolago, dejansko pa jih je bilo nato izglasovanih projektov za 137.000 evrov."

Dornik (SMC): "Vseeno bi morali dati večjo vsoto"

S prvotno višino predlaganih sredstev za participativni proračun 175.000 evrov se v svetniški skupini SMC niso strinjali. "Mislim, da bi to moralo biti 250.000 evrov. Namreč ravno tej projekti, ki so določeni v nekem okvirju, se prijavijo ljudje, ki so višji od 5 ali 10 tisoč evrov in ta poraba se potem zelo hitro skrči. Vseeno bi morali dati neko večjo vsoto, da se lahko občani prijavijo tudi v večje projekte," je povedal Dušan Dornik, občinski svetnik iz vrst SMC.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja