Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
05.11.2020
20:04
Trubarjev dom na Loki pri Zidanem Mostu
Foto: arhiv ePosavje
V Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem Mostu, ki ga je virus SARS-CoV-2 najbolj prizadel v Posavju, pravijo, da beležijo znake umirjanja situacije, a virus je še vedno prisoten.

69 brisov negativnih, brez nove okužbe med stanovalci in zaposlenimi

"Moramo zavedati, da virus iz našega doma še ni izginil"

SEVNICA V Trubarjevem domu upokojence v Loki pri Zidanem Mostu so v sredo prejeli rezultate 69 brisov, ki niso potrdili nobene nove okužbe niti med stanovalci niti med zaposlenimi, saj so vsi rezultati negativni. "Vse napore še naprej vlagamo v to, da se vsi izmed približno 130 stanovalcev in zaposlenih, ki se doslej nismo okužili, okužbe ubranimo tudi v prihodnje," pravi direktor doma Robert Potočnik.

Testiranje bodo ponovili naslednji teden

Kot dodaja direktotr, s tem ciljem vsi trenutni zaščitni ukrepi ostajajo še naprej v veljavi. "Predvsem se moramo zavedati, da virus iz našega doma še ni izginil, kar od nas še vedno zahteva maksimalno pozornost na dosledno spoštovanje vseh ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe v ustanovi, ob tem pa tudi za preprečevanje ponovnega vnosa vanjo. Testiranje bomo predvidoma ponovili čez teden dni."

Trubarjev dom v Loki pri Zidanem Mostu

Trenutno aktivno okuženih še 39 stanovalcev

Trije stanovalci v bolnišnici, od nedelje štirje primeri smrti

Pri okuženih stanovalcih je potek okužbe zelo različen in pri nekaterih obolelih nastajajo resnejši zdravstveni zapleti, ki terjajo napotitev v bolnišnico. V tem trenutku so na bolnišničnem zdravljenju trije stanovalci, žal so od zadnjega poročanja umrli še 4 stanovalci, ki so bili okuženi s covidom-19.

Do konca tedna bo okužba izzvenela pri 20 do 25 stanovalcih

"Ostali stanovalci okužbo prestajajo z blagimi simptomi ali brez njih. Trenutno je aktivno okuženih še 49 stanovalcev, od katerih bo po naših pričakovanjih do konca tedna okužba izzvenela pri dodatnih 20–25 stanovalcih, torej pri približno polovici še okuženih," dodajajo v domu.

V sredo začeli s selitvijo stanovalcev nazaj v njihove sobe

Iz delovnega procesa izločenih še 15 zaposlenih

Kot dodaja direktor Potočnik, se je pomanjkanje osebja zaradi okužb s covidom-19 do danes zmanjšalo, "saj je iz delovnega procesa sedaj izločenih še 15 zaposlenih, ki pa jih še naprej vsaj delno nadomeščamo s pomočjo zaposlenih iz drugih ustanov, študentov, prostovoljcev in novih sodelavcev." V sredo so v domu pričeli s selitvijo tistih stanovalcev, pri katerih okužba ni več aktivna, nazaj v njihove sobe. Preseljevanje bo postopoma potekalo tudi v naslednjih dneh, skladno z nastopom vseh pogojev za preselitev pri vsakem posameznem stanovalcu.

(bš)

sevnica
koronavirus

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja