Skip to main content
Torek, 30. maj 2023
29.05.2022
21:28
Pilatusi trenirajo za vajo Jadranski udar
Foto: ePosavje.com
V teh dneh ste lahko v zraku in na cestah opazili povečano število vojaških aktivnosti. V naslednjem tednu jih bo še več, v nedeljo se začenja vojaška vaja Jadranski udar.

V nedeljo začetek vaje Jadranski udar

BREŽICE V nedeljo, 29. maja, bo med 10. in 17. uro svoja vrata odprla Vojašnica Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali opremo in oborožitev Slovenske vojske, statične predstavitve letal in helikopterjev, ki sodelujejo na mednarodni vojaški vaji, ter dinamično predstavitev letalstva Slovenske vojske.

Jadranski udar 2022

V sklopu dneva odprtih vrat se bo ob 11. uri s postrojem udeležencev mednarodne vojaške vaje Jadranski udar 2022, ki v Republiki Sloveniji poteka že deseto leto začel njen taktični del, na katerem bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev.

"Na vaji sodeluje približno 650 udeležencev, med njimi je približno 400 pripadnikov iz 26 zavezniških in partnerskih držav: Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Finske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Španije, Švice, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike," dodajajo v Slovenski vojski.

Skupno urjenje bo podpiralo šest različnih tipov helikopterjev iz petih držav in deset različnih tipov letal iz devetih držav, skupaj bo vajo podpiralo nekaj več kot trideset letalnikov.

krško
brežice
slovenska vojska

Pridružite se nam

Novice iz Posavja