Skip to main content
Petek, 22. september 2023
16.09.2021
11:12
Nalivi, napoved, 16. september 2021
Grafik: Wxcharts.com
Po dveh zaporednih poletnih septembrskih dneh z več kot 30°C, kar se je mimogrede nazadnje zgodilo leta 2011, se bo v noči na petek vremensko dogajanje obrnilo na glavo.

V sredo v Cerkljah z 32,6°C blizu septembrskem rekordu

BREŽICE V torek in sredo smo imeli v Posavju dva zaporedna dneva z najvišjo dnevno temperaturo nad 30°C. Še celo več, kot so sporočili z Agencije Republike Slovenije za okolje je bila sredina popoldanska temperatura 32,6°C na letališču v Cerkljah ob Krki zelo blizu septembrskem temperaturnem rekordu, ko so 1. septembra 2015 tam namerili 33,2°C.

Pred desetimi leti je bilo kar pasje

Po brskanju v arhivu pridemo do zanimivih podatkov, saj so septembra 2011, torej pred desetimi leti - zabeležili kar sedem dni s temperaturami nad 30°C. Takrat je bilo od 10. do 14. septembra tudi pet zaporednih dni s temperaturo nad 30°C, najvišjo temperaturo tistega septembra so izmerili 11. septembra, termometri so pokazali 32,6°C.

Kako kaže?

Četrtek in noč na petek

Vremenoslovci pravijo, da se bo v četrtek postopno pooblačilo, dopoldne se bodo na zahodu začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki se bodo popoldne občasno širile proti osrednjim in vzhodnim krajem, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 26, na vzhodu do 29 °C.

Ponoči se bodo dež razširil nad večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bodo možni krajevno močnejši nalivi, jutranje temperature bodo od 13 do 19 °C.

Petek

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, predvsem na Primorskem bodo tudi nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 25 °C.

Sobota in nedelja

V soboto bo pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, ki bodo pogostejše na zahodu, predvsem na vzhodu se bodo popoldne oblaki trgali. V nedeljo bo oblačno in deževno, na severovzhodu povečini suho.

Krajevno močni nalivi, 15. september 2021

Krajevno močni nalivi

Ob tem se vrtijo opozorila pred močnejšimi nalivi. Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije Republike Slovenije za okolju bodo namreč v noči na petek in v petek zjutraj predvsem v južni polovici Slovenije možni krajevno močni nalivi.

Glavnina padavin nas bo prešla po polnoči

Po zadnjem zagonu vremenskega modela Aladin bodo v Posavju prve padavine po sončnem zahodu, glavnina padavin pa nas bo prešla po polnoči. Po nekaterih izračunih bi lahko na jugu in jugovzhodu države padlo med 25 in 45, lokalno tudi 50 mm dežja.

(bš, eP)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam