Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
02.09.2020
13:29
Prvi šolski dan na OŠ Jurija Dalmatina Krško
Grafika: ePosavje.com
V šole v občini Krško se je vrnilo 2581 šolarjev, nekaj več kot v lanskem letu.

Prvi šolski dan na OŠ Jurija Dalmatina Krško

"Če želimo spoštovati vse preventivne ukrepe, je potrebno pripraviti posebno organizacijo dela"

Ker je prehod iz vrtca v šolo zelo vznemirljiv, pa tudi stresen, so zanje na Osnovni šoli Jurija Dalmatina tudi letos pripravili poseben sprejem. "Odločili smo se, da pridejo vsi, vsak oddelek, ki ima svoj vhod prihoda in odhoda, vsak oddelek bom imel svoj prostor, kjer bodo lahko skupaj učenci in starši. Zdelo se nam je pomembno, da na ta dan povabimo tudi starše, ker je tudi za njih to poseben dogodek in z ukrepi, ki smo jih pripravili in verjamem, da jih bomo vsi skupaj spoštovali, nam je to tudi uspelo," je povedala Gerjevičeva.

KRŠKO V krški občini bo v novem šolskem letu v šolskih klopeh 2581 otrok, od tega 287 prvošolcev. Priprave na prvi september so po vseh šolah potekale v znamenju preprečevanja okužb širjenja virusa SARS-CoV-2, kar nam je priznala tudi ravnateljica OŠ Jurija Dalmatina Krško Valentina Gerjevič. "Moram priznati, da smo v zadnjem tednu na OŠ Jurija Dalmatina Krško trdo delali. Če želimo spoštovati vse preventivne ukrepe, ki nam jih nalaga Nacionalni inštitut za javno zdravje, je potrebno pripraviti posebno organizacijo dela," nam je zaupala ravnateljica.

"Smo velika šola"

O novih ukrepih in priporočilih ravnateljica pravi, da jih bodo na šoli v največji možni meri spoštovali. Pri sami organizaciji dela bo to tudi zelo težko, opozarja ravnateljica. "Smo velika šola. Ministrstvo nam pri tem ni dodalo dodatnih ur sistemizacije dela in dodatnih prostorov. Naredili smo tako, kot bi sicer naredili organizacijo dela. Učni proces bo potekal, kot smo ga načrtovali, vendar z vsemi ukrepi, ki jih bomo v največji možni meri upoštevali," dodaja sogovornica.

In kako je potekal prvi šolski dan?

Sprejem za vse učence šole je letos potekal nekoliko drugače. "Ponavadi smo z učenci prvega septembra vsi skupaj zbrali ali na dvorišču šole ali v telovadnice. Letos je to nekoliko drugače, javili smo se po šolskem radiu, spremenili smo zvonec in zvonenje, da bo na šoli malo drugače, a varno in vzpodbudno," je še dodala ravnateljica osnovne šole z največ učenci v krški občini.

Prvošolcev je malenkost manj kot lansko leto

Osnovno šolo Jurija Dalmatina Krško v letošnjem šolskem letu obiskuje 792 učencev, od tega je 87 prvošolcev. V celotni krški občini pa je v novem šolskem letu v šolskih klopeh 2580 otrok. "Kar je sicer nekaj malega več kot v lanskem letu, odvisno od števila rojstev, migracij in podobno. Prvošolcev je skoraj 290, tako da jih je malenkost manj kot lansko leto," pove Stanko.

Župan je prvošolcem ob novem šolskem letu zaželel predvsem veliko zabavnega učenja.

Prvi september na šolah v krški občini

Poleg OŠ Jurija Dalmatina Krško v občini delujejo še OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, OŠ Podbočje, OŠ Raka, OŠ Adama Bohoriča Brestanica, OŠ XIV. divizije Senovo in OŠ Koprivnica.

(eP)

krško
šole v posavju
video

Pridružite se nam