Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
27.06.2022
08:36
Foto: arhiv ePosavje
Na območju Mirnske doline bodo v petek gostili usposabljanje JTAC kontrolorjev, kontrolorjev združenih ognjev. Usposabljanje se bo sicer v Postojni začelo že v ponedeljek.

Usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev

SEVNICA V zadnjem junijskem tednu v Slovenski vojski gostijo usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev, ki ga bodo v sklopu lastnega usposabljanja podpirale posadke letal Slovenske vojske in ameriških letalskih sil.

Pilatusi in helikopterji

Usposabljanje se bo na osrednje vadišču Slovenske vojske v Postojni začelo v ponedeljek, na njem bodo z letali Pilatus PC-9 M Hudournik sodelovali pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske, s helikopterji HH-60 pa pripadniki 31. lovskega polka zračnih sil Združenih držav Amerike. Kot pravijo v Slovenski vojski, bodo posadke letal in helikopterjev v sklopu lastnega usposabljanja izvajale urjenje pilotov in tehničnega osebja pri zagotavljanju ognjene podpore iz zraka, izvajanju taktičnega poleta, izmika z območja delovanja ter poenotenju postopkov izvajanja letalskih operacij.

V petek na območju Mirnske doline

Na območju Mirnske doline bo usposabljanje potekalo v petek, 1. julija, med 9. in 10. uro ter med 11. in 12. uro, načrtujejo zgolj prelete letal Slovenske vojske.

Na terenu praktičen del tečaja

Tečaj usposabljanja kontrolorjev združenih ognjev je sestavljen iz teoretičnega dela, v katerem bodo slušatelji pridobili znanje za opravljanje nalog kontrolorja, v praktičnem delu na terenu pa bodo pridobljeno znanje preverili z navajanjem letalnikov Slovenske vojske in zavezništva ter drugih oborožitvenih sistemov. "Tečaj vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, na katerem slušatelji opravljajo naloge po zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih," so še sporočili iz Slovenske vojske.

slovenska vojska
sevnica
jedrskasi

Pridružite se nam