Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
06.09.2021
09:45
Stanje suše v Posavju, 2. september 2021
Grafika: ARSO
V Posavju še naprej vladajo zelo sušne razmere, v treh poletnih mesecih je letos padlo skoraj enkrat manj dežja kot v enakem obdobju lanskega leta.

V Posavju še naprej zelo sušne razmere

KRŠKO V naših krajih še naprej vztrajajo zelo sušne razmere. Zadnje padavine smo zabeležili 30. avgusta, pred točno tednom dni. Pogled v vremensko statistiko je dovolj zgovoren.

2020 in 2021: 383,6 mm in 199,2 mm dežja

V treh mesecih in šestih dneh - od 1. junija do 6. septembra 2021 - so na eni od vremenskih postaj nad Krškim zabeležili 199,2 mm padavin. Ko primerjamo z enakim obdobjem lanskega leta, je letos padlo skoraj enkrat manj dežja, lani je v tem času padlo 383,6 mm dežja. Če so bili lanski trije poletni meseci vsi z več kot 100 mm padavin, v letošnjem poletju takšnega meseca ni bilo. Še največ dežja je padlo v juliju - 81,4 mm dežja.

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) v zadnjem 30-dnevnem obdobju beležijo manjše količine padavin od dolgoletnega povprečja. Največje odstopanje je v južni polovici Slovenije in v delu Gorenjske, kjer je padlo okoli 40 % padavin, drugod med 60 in 90 %. So pa zabeležili nekaj nalivov v Prekmurju, kjer je lokalno padlo tudi do 170 % padavin v zadnjem 30-dnevnem obdobju.

Kako kaže?

Med 26. avgustom in 1. septembrom je bilo vreme spremenljivo s pogostimi popoldanskimi plohami in nevihtami ter podpovprečnimi temperaturami, kljub temu pa padavine niso ublažile sušnih razmer.

"V večjem delu države 30-dnevna kumulativna vodna bilanca še vedno kaže zmerno sušne razmere, na Spodnjeposavkem vztrajajo zelo sušne razmere, poleg tega pa je v zelo sušne razmere prešla Goriška in Notranjske. Le na severovzhodu, v Beli Krajini, na Obali ter na Gorenjskem beležimo običajne razmere," dodajajo na ARSO.

Sušne razmere v površinskem sloju tal se bodo zaradi sončnega in toplega vremena poslabšale v večjem delu Slovenije, na že zelo sušnih območjih pa bodo vztrajale.

(eP)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
sadjarstvo

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja