Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
31.05.2019
15:20
Foto: arhiv ePosavje
Z dopoldanskimi preleti letal so se v Posavju začele priprave na izvedbo letošnje vaje Jadranski udar 2019. V nedeljo v Cerkljah odprejo vrata vojašnice Jerneja Molana.

Jadranski udar 2019

V nedeljo v Cerkljah dan odprtih vrat

POSAVJE Poročali smo že, da se v Posavju začenja vojaška vaja Jadranski udar. V nedeljo bodo vajo slovesno začeli na letališču v Cerkljah ob Krki, v nadaljevanju pa objavljamo nekaj informacij o vaji.

Na vaji pričakujejo okoli 700 udeležencev

"Na vaji pričakujemo okoli 700 udeležencev. Približno 350 bo pripadnikov iz 26 zavezniških in partnerskih držav, in sicer Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Irske, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike," so sporočili iz Slovenske vojske.

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev tudi v Posavju

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev bo potekalo na novem simulatorju na letališču v Cerkljah ob Krki, na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni, na katerem bodo letalniki, minometi, tanki in topovi zagotavljali ognjeno podporo, na območjih občin Radeče, Sevnica, Novo mesto, Vipava ter na širšem območju Kamniško-Savinjskih Alp, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo.

Letalski promet bo povečan predvsem v soboto skozi ves dan. V času vaje pa bodo bistveno povečane zračne operacije okoli in na letališču, izvajali se bodo nizki preleti letal in helikopterjev.

Vir: Slovenska vojska

Večji del usposabljanj bo potekal v vidnem delu dneva

Kot pravijo v Slovenski vojski, "bo zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje in neprekinjenega zračnega prometa bo med vajo začasno zaprt zračni prostor nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 18. ter 21. in 23. uro. Večji del usposabljanja bo potekal v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure. Na območjih usposabljanja je pričakovan povečan hrup zaradi preletov letalnikov."

(bš)

krško
brežice
slovenska vojska

Pridružite se nam

Novice iz Posavja