Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
01.08.2019
14:15
Grafika: Ansat TV
Sredi julija, po nekajdnevnem deževju, je nekdo v potok Struga v brežiški Vrbini nekdo najverjetneje zlil večjo količino motornega olja. Sogovornik pravi, da bi morali bi govoriti o kaznivem dejanju.

"Morali bi govoriti o resni kaznivih dejanjih"

BREŽICE Posredovali so krški poklicni gasilci, ki so snov zajezili in potok je zdaj že večinoma očiščen. Če bi policija odkrila storilca, bi ga le oglobila, saj v takih primerih govorimo le o prekrških, nemalokrat pa bi – kot pravi Roman Zakšek iz Civilne zaščite Občine Brežice – morali govoriti o resnih kaznivih dejanjih.

Gasilci so onesnaženo vodo prečrpali v posode

Zakšek je po ogledu terena o stanju potoka obvestil krške poklicne gasilce. "Gasilci so hitro reagirali, kakor se za profesionalce spodobi, namestili so pregrado, tako da madež ni šel naprej in da ni prišlo do še večjega onesnaženja. V skladu z našim dogovorom so v nekaj urah uspeli onesnaženo vodo prečrpati v posode, te pa so odpeljali na območje Poklicne gasilske enote Krško," pravi Zakšek.

 

Po vsej verjetnosti je šlo za odpadno motorno olje

Snovi sicer niso analizirali, a sumijo, da gre za večje količine motornega olja. Zakšek pove, da je šlo po vsej verjetnosti za odpadno motorno olje.

"Sprva sem mislila, da je to plava alga"

Onesnaženje so opazili tudi mimoidoči. Darinka Mejak, ki se s psom vsak dan sprehaja po tej poti, je spremembe na potoku zasledila že nekaj tednov pred sanacijo. "Sprva sem mislila, da je to plava alga. Vem, da zna biti škodljiva, a psa nisem spustila blizu. Nisem pa nič reagirala, lahko bi že dovolj prej, a se tega očitno nisem dovolj zavedala," še pove sogovornica.

Pridruži se nam na Facebook strani ePosavje.com:

Če opazite onesnaženje reke ali potoka, pokličite na 112

Takšna neodgovorna ravnanja večinoma obravnavajo kot prekršek

V primeru, da opazite onesnaženje potoka ali reke, bo dovolj klic na številko 112. V Sloveniji je onesnaževanje okolja večinoma obravnavano kot prekršek in temu primerne so kazni.

"Mogoče bi bilo dobro spremeniti zakonodajo"

"Kakor vemo, se takšne zadeve obravnavajo kot prekrški. Če bi policija odkrila storilca za takšno dejanje, bi bil storilec kaznoval z najmanjšo kaznijo, nekje malo več kot 1000 evrov. Mogoče bi bilo dobro spremeniti zakonodajo, da se takšna neodgovorna dejanja proti naravi obravnava kot kaznivo dejanje, ne pa kot prekršek," še dodaja Zakšek.

Ansat TV

brežice
posavski tednik
ansat tv
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi