Skip to main content
V Posavju -3.1° C Torek, 31. januar 2023
18.05.2022
12:29
Varnostna razdalja, kolesarji
Grafika: arhiv ePosavje
V zadnjih letih se je na območju Policijske uprave Novo mesto povečalo število kolesarjev udeleženih v prometnih nesrečah, kažejo policijske zabeležke.

Lani 73 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji

Na območju Policijske uprave Novo mesto so tako v lanskem letu zabeležili 73 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Kar je sicer 8 več kot v letu 2022 (63). V nesrečah je en kolesar je izgubil življenje (v letu 2019 ni bilo smrtne žrtve), 18 jih je utrpelo hude telesne poškodbe (10 v 2019) in 48 lažje poškodbe (51). V več kot 60% nesreč so policisti ugotovili, da so za nesreče odgovorni kolesarji.

Kateri so najpogostejši vzroki teh nesreč?

Med vzroki nesreč s kolesarji so prevladovali neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje in vožnja pod vplivom alkohola.

Aktivnosti za večjo varnost kolesarjev

Policisti bodo vse do 18. junija po vsej državi pripravili več aktivnosti za večjo varnost kolesarjev, s katerimi želijo vplivati na vse udeležence v prometu, da bi upoštevali cestno prometne predpise. Policisti bodo tako preverjali ali kolesarji upoštevajo prometna pravila, pozorni pa bodo tudi na kršitve voznikov motornih vozil, ki največkrat ogrožajo kolesarje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti, nepravilnega prehitevanja in neprilagojene hitrosti.

Alkohol ne sodi na cesto

Kot pravijo policisti, bodo pogosteje preverjali tudi psihofizično stanje kolesarjev in ostalih udeležencev. Ob tem policisti pozivamo vse k strpni vožnji in večji previdnosti na cestah.

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče
policija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja