Skip to main content
V Posavju 27.9° C Torek, 24. maj 2022
18.10.2019
14:28
Foto: Vesna Bregar
Pred radeškim zdravstvenim domom so predstavili pomen samopregledovanja in preventivne presejalne programe.

DORA, ZORA in SVIT

O pomenu samopregledovanja in preventivnih presejalnih programih

RADEČE Društvo onkoloških bolnikov Slovenija – skupina za samopomoč bolnikov z rakom Trbovlje in Združenje Europa Donna Slovenija sta v vseslovenski akciji Rožnatega oktobra, meseca osveščanja o raku dojk, združila moči in občanom Radeč predstavila pomembnost samopregledovanja lastnega telesa in pomembnost odziva v preventivnih presejalnih programih.

Pred Zdravstvenim domom Radeče so se v ponedeljek vabilu omenjenih organizacij odzvali občani in občanke, kateri so se imeli priložnost seznaniti z usmeritvami, kako z zdravim načinom življenja zmanjšati število nastalih bolezni, kako skrbeti za redno telesno aktivnost in kako vzdrževati primerno telesno težo, za piko na i pa še ključno: zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb ter se seznaniti o pomembnosti samopregledovanja in o preventivnih presejalnih programih, kot so DORA, ZORA in SVIT.

Uvodoma je zbrane pozdravila Vesna Bregar, koordinatorka Europe Donne ter se zahvalila za obisk tako krajanom Radeč kot skupini za samopomoč bolnikom z rakom Trbovlje, katera je ena od dvajsetih skupin, ki delujejo v okviru Društva onkoloških bolnikov Slovenije in katere članica je zadnji dve leti tudi Bregarjeva.

Njihova strokovna delavka Gabrijela Hostnik je spregovorila o delovanju društva, ki ima sedež v trboveljskem zdravstvenem domu in konec tega meseca praznuje 30 let delovanja, ob osebni angažiranosti prostovoljcev, na čelu katerih je koordinatorka Lidija Hutar.

Fotogalerija (Foto: Vesna Bregar):

Skupina, katere člani se sestajajo vsak zadnji torek v mesecu, je ob ozaveščevalnem dvorurnem druženju prijazno povabila tudi Radečane, naj se jim pridružijo.

Lokalne skupnosti in skupine bolnikov ter tudi njihovih svojcev imajo izjemno vlogo v prvi vrsti pri ozaveščanju, nadalje pa seveda tudi pri omogočanju in spodbujanju zdravega življenskega sloga in telesne dejavnosti za krepitev zdravja.

Prav zato so ob predstavitvi preventivnega ravnanja obiskovalcem razdelili tudi kar nekaj brošur in zgibank, obenem pa se poskusili tudi individualno posvetiti krajanom in s strokovnim znanjem ozaveščati, kako ravnati, da vsak sam morda uspe preprečiTI najhujše - bolezen, ki ne prizanaša nikomur, zlasti v današnjih časih, ko zdravemu življenjskemu slogu ne posvečamo dovolj skrbi. Prikazano je bilo pravilno samopregledovanje dojk in mod.

Ozaveščevalno druženje krajanov in medicinskega osebja ter prostovoljcev, ki že imajo izkušnje z borbo z boleznimi in so tako najboljši ambasadorji preventivnih programov je obiskala tudi v.d. direktorice Javnega zavoda KTRC Radeče, Duška Kalin, katera je izrazila podporo pri izvedbi tovrstnih akcij in zagotovila sodelovanje tudi v bodoče.

Medicinske sestre so krajanom izmerile vrednost krvnega tlaka in vrednost sladkorja v krvi, ob tem pa se je marsikdo tudi kratko posvetoval s strokovnim osebjem in medsebojno podelil izkušnje, mnenja in povprašal za kakšen nasvet.

Doroteja Jazbec
Vir in foto: Vesna Bregar

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja