Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
12.10.2020
14:46
Anica Hribar, delovanje Splošne bolnišnice Brežice
Grafika: ePosavje.com
Tudi v brežiški bolnišnici so pripravljeni na sprejem COVID pozitivnih bolnikov. V bolnišnici imajo vzpostavljeno sivo cono, bodo pa uredili tudi rdečo cono. Pogovarjali smo se z direktorico.

Od tega tedna lahko sprejemajo tudi COVID+ paciente

Direktorica bolnišnice: "Do sedaj je v sklopu bolnišnice delovala siva cona"

BREŽICE V ponedeljkovem dopoldnevu smo se pogovarjali z Anico Hribar, direktorico Splošne bolnišnice Brežice. Kako poteka delo v bolnišnici v teh dneh in kako bo potekalo v naslednjih dneh? "Kot vse bolnišnice v Sloveniji se je tudi Splošna bolnišnica Brežice, v skladu s pozivom Ministrstva za zdravje, pripravila na sprejem COVID pozitivnih pacientov. Do sedaj imamo v sklopu bolnišnice sivo cono, v katero sprejemamo paciente s sumom na okužbo, od tega tedna dalje pa lahko sprejemamo tudi COVID pozitivne paciente," nam je povedala direktorica Anica Hribar.

"Akutne paciente, ki bi potrebovali zdravljenje, sprejemajo v Novem mestu"

V bolnišnici imajo zagotovljenih 10 postelj za ti. negovalno COVID bolnišnico

"V dogovoru s Splošno bolnišnico Novo mesto smo si razdelili delo tako, da akutne paciente, ki bi potrebovali zdravljenje, sprejemajo v Novem mestu. V naši bolnišnici imamo zagotovljenih 10 postelj za ti. negovalno COVID bolnišnico, v katero lahko paciente začasno namestijo domovi upokojencev, v kolikor bi se pri njih pojavila okužba in še ne bi imeli organiziranih vseh treh con," dodaja sogovornica.

Začasna namestitev COVID+ pacientov iz domov upokojencev

V kadrovskem smislu bo velik zalogaj za bolnišnico

V brežiški bolnišnici bodo zagotavljali začasno namestitev COVID pozitivnih pacientov iz domov upokojencev, ki ne bodo potrebovali zdravljenje. "Ne gre za akutne paciente, gre za neakutne paciente," dodaja sogovornica. Na vprašanje, kaj to za bolnišnico pomeni v smislu kadrov, Hribarjeva odgovarja, "da to za nas pomeni velik zalogaj. Že organizacija sive cone, zdaj še rdeče cone, zahteva nove in dodatne kadre - na področju zdravstvene nege in zdravnikov."

Po novi uvedbi dela potrebujejo "samo" dodatne sestre

Če bi morali vzpostaviti akutno bolnišnico obravnavo COVID+ pacientov, pa ...

"Zdaj vzpostavljen način s Splošno bolnišnico Novo mesto je za nas enostavnejši, ker potrebujemo "samo" dodatne sestre, srednje in diplomirane medicinske sestre," pravi direktorica. Če bi morali vzpostaviti tudi akutno bolnišnično obravnavo, bi morali po njenih besedah pri njihovih sedmih specialistih na internem oddelku predstavljalo zelo velike kadrovske težave. "Upoštevati moramo tudi to, da v naši bolnišnici nimamo zaposlenega infektologa in zaradi tega je ta varianta, da imamo delitev z novomeško bolnišnico, najprimernejša za naše zmogljivosti."

Splošna bolnišnica Brežice, dela v septembru

Upajo, da jim ne bo treba organizirati dela tako, kot ga imajo v Novem mestu

"Za nas bi bilo lažje zagotavljati kader drugi bolnišnici"

Na vprašanje, ali v bolnišnici pričakujejo, da bi morali tudi v Brežicah organizirati delo tako, kot ga imajo organiziranega v Novem mestu, pa direktorica upa, da ne. "Za nas bi bilo lažje zagotavljati kader drugi bolnišnici, da bi se pri njih skoncentrirali takšni pacienti s COVID boleznijo, ki bi potrebovali akutno bolnišnično obravnavo," je še dodala sogovornica.

(bš, eP)

brežice
koronavirus
splošna bolnišnica brežice

Pridružite se nam