Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
02.08.2019
11:45
Grafika: ZoRko, ARSO, ePosavje
Po podatkih ARSO, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelek za hidrološke napovedi, bodo v petek ob močnih nevihtah možna krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo. Več v nadaljevanju:

Je tudi pri vas padala toča? Ste naredili zanimive posnetke?

Pišite nam na info@eposavje.com ali v zasebna sporočila
na Facebook strani ePosavje.com ter Twitter in Instagram profilu @eposavje.

Radarska slika padavin (vir: ARSO):

* IZ MINUTE V MINUTO:

(23:10) Zadnji naj ugasne luč

Nevihtna linija se je pred Posavjem "ugasnila", zapeli so črički in murnčki, od dežja pa je ostal samo d. S tem zaključujemo današnje spremljanje vremenskega dogajanja v Posavju. Hvala vsem za sodelovanje.

21:40) Posavje na robu padavinske meje

Zdi se, da se je zaenkrat vremensko dogajanje vsaj malo umirila. Proti Kočevju ni več toliko bliskanja in grmenja, Posavje je povsem na robu padavinske meje.

(21:30) Trenutno najmočneje dežuje v Beli krajini

Trenutno najmočneje dežuje v Beli krajini in na Kočevskem, s severa in smeri Slovenj Gradca proti jugovzhodu prihaja en nevihtni sistem, s severozahoda in Ljubljane bi se lahko v tega pri Beli krajini združil še tretji.

Nevihtna linija čez tri države (vir: ARSO)

(20:45) Nevihtna linija, danes drugič

Z jugozahoda se približuje večji nevihtni sistem, ki je nekaj pred 19.30 uro dosegel zahodno obalo Istre in otoke v Kvarnerju, zdaj pa se pomika proti notranjosti Hrvaške in Slovenije. Okrog 20. ure je med Šentjernejem in Kostanjevico nastala majnša nevihtna celica, prinesla je nekaj bliskanja in dežja, a se je hitro spremenila v navadno deževje.

(18:48) Na 112 v dveh urah 46 klicev

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice so v času neurja - med 13. in 16. uro - na številki 112 zabeležili 46 klicev, več kot prej v vsem dnevu skupaj (30).

(18:30) Tako je potovala nevihta čez Posavje

(18:12) (!) Drugi val močnejših neviht proti večeru in v prvem delu noči

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje pravijo, da se je po nevihtah ozračje prehodno umirilo. "Drugi val močnejših neviht predvsem v južni polovici Slovenije pričakujemo proti večeru in v prvem delu noči," dodajajo v sporočilu.

(18:08) Neurje v krški občini, zbirno do 18:00

Več podrtih dreves, nanosa zamelje in poplavljenih objektov

V neurju z močnim vetrom in dežjem je bilo v krški občini podrtih več dreves, nanosa zemlje na cestišče ter poplavljenih objektov.

Iz štirih objektov izčrpali vodo

Delavci cestnega podjetja in gasilci Poklicne gasilske enote Krško, prostovoljnih gasilskih društev Raka, Podbočje in Brege so odstranili podrta drevesa, očistili cestišče ter iz štirih stanovanjskih objektov izčrpali meteorno vodo.

(17:40) Podatki o količini padavin do 17:30

 • Cerklje ob Krki 42,1 mm
 • Malkovec 40,7 mm
 • Krško 23,5 mm
 • Vrhulje 21,6 mm
 • Leskovec pri Krškem 18,2 mm
 • Birna vas 15,8 mm
 • Sevnica 14,6 mm
 • Sremič 14,2 mm
 • Planina v Podbočju 13,8 mm
 • Blanca 13,6 mm
 • Lisca 12,4 mm

(17:33) Neurje v brežiški občini, zbirno do 17:30

Več poplavljenih in razkritih objektov

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice so dogodek "neurje v brežiški občini" odprli ob 13.48. Kot pravijo, je bilo v neurju podrtih več dreves in poplavljenih ter razkritih objektov.

Dežurni vzdrževalci cest in gasilci petih društev

Po neurju so posredovali delavci cestnega podjetja CGP in gasilci PGD Veliki Obrež, Mali Obrež, Gabrje, Mihalovec in Brežice.

Iz treh hiš izčrpali vodo, prekril en gospodarski objekt

Gasilci so odstranili podrta drevesa, iz treh stanovanjskih objektov izčrpali meteorno vodo in prekrili en gospodarski objekt.

(17:30) Promet je bil oviran tudi na Dvorcah

Tako je na Dvorcah popoldne veter podrl večjo smreko. Kot nam je sporočil bralec Sandi, so vaščani še pred prihodom dežurnih upravljalcev cest sami odstranili polovico sremek in tako vsaj delno sprostili promet s Čateža proti Mokricam.

Foto: bralec Sandi

(15:35) V Selah pri Dobovi padala tudi toča

Na širšem območju Dobove je ob nevihti padala tudi sipka toča, padavine so zalile tudi prometne površine, nekaj škode je na kmetijskih površinah.

(14:50) Trenutno odprtih 5 intervencij

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice imajo trenutno odprtih najmanj 5 intervencij, tri v brežiški in dve v krški občini.

(14:45) V Cerkljah ob Krki 41 mm, na Malkovcu 38 mm dežja

Podatki z meteorološki postaj Agencije Republike Slovenije za okolje kažejo, da je v Cerkljah ob Krki 41,6 mm dežja, na Malkovcu 38,6 mm dežja, v Krškem 20,2 mm in na LIsci 9,8 mm dežja.

Podatki o količini padavin, Foto: ARSO

Pridruži se nam na Facebook strani ePosavje.com:

(14:20) Na Malkovcu več kot 30mm dežja

Podatki z merilnih postaj kažejo, a je obilno zalilo na Malkovcu, kjer je v vsega pol ure padlo 30,4 mm dežja. Podatki s postaje v Lekovcu kažejo, da je tam  zadnji uri padlo 17,2 mm dežja.

(13:55) Trenutno nekaj manj kot 10mm padavin

V Leskovcu pri Krškem je trenutno padlo nekaj manj kot 10 milimetrov padavin (9,2 mm), na Sremiču 8,6 mm in na Senovem 3 mm dežja. Med 13. in 13.30 uro je v Sevnici padlo 5,2 mm dežja, na Blanci 1,4 mm. Jakost padavin se trenutno umirja, celica se premika naprej proti Brežicam in meji s Hrvaško.

(13:50) Več kot 10.000 razelektritev v nevihtnem sistemu

Nad Posavjem se je sestavil nevihtni sistem, v katerem so po sistemu Blitzortung zabeležili že več kot 10.000 razelektritev.

(13:45) Iz sonca v naliv

Močna nevihta se je iznad območja Ljubljane pomaknila proti Zasavju in Posavju, nekje med Šmarješkimi Toplicami in Rako se je združila s spodnjo nevihtno celico, ki je prišla iz smeri Novega mesta ter se razširila nad Krško polje ter naprej proti Bizeljskemu in meji s Hrvaško. Možnost krajevnih neurij bo povečana tudi popoldne in zvečer.

(09:45) Nad Lisco se že zbirajo oblaki

(09:30) Prvi val neviht sredi dneva, drugi proti večeru

Prvi izrazitejši val neviht bo Slovenijo prešel dopoldne in sredi dneva, drugi pa predvidoma proti večeru. Ob nevihtah bo na Obali zapihal močan veter zahodnih in severnih smeri, s sunki predvidoma od 70 do 100 km/h.

Pretoki ponekod srednji, manjši vodotoki lahko narastejo

Po podatkih Agencije Republke Slovenije za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelek za meteorološke in oceanografske napovedi, imajo srednje pretoke predvsem reke v severnem in severovzhodnem delu države. Posamezne reke v s povirji ob zahodnem in južnem vznožju Pohorja ter Ščavnica in Lendava so ponoči hitro pa vendarle zmerno narasle, vendar trenutno že upadajo.

Manjši vodotoki in hudourniki se lahko tudi razlijejo

Pretoki rek v severni in deloma vzhodni Sloveniji so srednji, drugod so pretoki rek mali. Ob predvidenih močnejših nevihtah lahko v petek čez dan in v noči na soboto narastejo manjši vodotoki in hudourniki, ob močnejših nalivih pa se lahko tudi razlijejo.

Verjetnost za hitro naraščanje bo odvisna od prehoda neviht

Verjetnost za hitro naraščanje vodotokov bo odvisna predvsem od prehoda neviht, reke lahko narastejo do velikih pretokov predvsem v severni in vzhodni Sloveniji.

Pridruži se nam na Facebook strani ePosavje.com:

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja