Skip to main content
Sobota, 9. december 2023
13.03.2020
20:49
Preventivni ukrepi v Zdravstvenem domu Sevnica
Foto: ePosavje.com
V Zdravstvenem domu Sevnica vsaka posamezna enota znotraj doma ima posebna navodila in protokole ukrepanja. V nadaljevanju več informacij iz Sevnice.

"V Sevnici do zdaj nimamo potrjenega primera z okužbo s koronavirusom"

"Prosimo, da se obrnete na izbrane specialiste družinske medicine"

SEVNICA Kot je v petkovem dopoldnevu povedal vodja službe nujne medicinske pomoči Sevnica Jurij Ferenčina, v Sevnici do tega trenutka še nimajo potrjenega primera za okužbo s koronavirusom. "Za nas so pristojne točke v Celju in Brežicah. Nastala je gneča in apeliram na ljudi, če imajo kakršnakoli vprašanja, naj se obrnejo na izbrane specialiste družinske medicine ali v skrajnih primerih na našo enoto nujne medicinske pomoči.

"Kličemo in želimo najaviti paciente, kar pa žal ni več možnost, ker so zasedeni s klici od zunaj"

Ob tem pravi, da "tudi mi ne dobimo več povezav z vstopnimi točkami. Kličemo in želimo najaviti paciente, kar pa žal ni več možno, ker so zasedeni s klici od zunaj. Prosim, naj se vsi sprva pogovorijo z izbranimi osebnimi zdravniki.

Vsak zdravstveni delavec ima natančna navodila

"V Zdravstvenem domu Sevnica izvajamo maksimalne preventivne ukrepe. Vsaka posamezna enota znotraj Zdravstvenega doma ima posebna navodila in natančne protokole ukrepanja. Vsak zdravstveni delavec ima natančna navodila za samoopazovanje in v primeru kakršnihkoli težav, nas ta nemudoma seznani," je ob tem povedal Ferenčina.

"Od ponedeljka, 2. marca, izvajamo epidemiološki nadzor"

"Zdravstveni dom Sevnica je v ponedeljek zjutraj, 2. marca, začel z epidemiološkim nadzorom in ta traja še do danes, izvajali pa ga bomo tudi v naslednjih tednih. Nadzor smo poostrili s tem ukrepom, da se ga zaradi natančnih anamnestičnih podatkov udeležujeta dva zaposlena zdravstvena delavca," je povedala direktorica Vladimira Tomšič. V tem času so izvedli več aktivnosti za vse zaposlene v sevniškem zdravstvu."

"Paciente prosimo za strpnost"

"V hiši imamo izdelane protokole in pozivamo paciente za strpnost. Telefoni so javno objavljene na spletni strani, kjer so objavljene tudi vse aktualne novice," dodaja sogovornica. In kaj bodo delali v naslednjem tednu?

Pregledi nosečnic in patronažno varstvo zaenkrat brez omejitev

"Minister je odpovedal vso preventivno dejavnost, ampak vsa dejavnost ima posebnosti. Ti sta preventivni pregledi nosečnic pri izbranem ginekologu in preventivne obravnave v patronažnem varstvu."

"Materiala za preprečevanje okužb še imamo"

"Medicinske sestre imajo jasne protokole in navodila"

"Vstopne točke trenutno obvladujejo zaposlene z zdravstvene nege - medicinske sestre iz ambulant z jasnimi protokoli in navodili. Ko govorimo o oskrbi z materialom, vemo, da je ta tudi širše po Sloveniji pošel. Mi centralizirano material za preprečevanje okužb imamo. Kar potrebujejo naši zaposleni, še imamo nemoteno," pa je povedala Violeta Bahat Kmetič, pomočnica direktorice za področje zdravstvene nege.

Dnevno izobraževanje zaposlenih in obiskovalcev

V Zdravstvenem domu Sevnica dnevno izvajajo izobraževanje zaposlenih, obiskovalcev ob vstopu in izhodu. "Ocenjujem, da imamo to zelo dobro urejeno," še dodaja druga sogovornica.

(bš)

zdravstveni dom sevnica
sevnica
koronavirus
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja