Skip to main content
V Posavju 11.2° C Ponedeljek, 8. marec 2021
20.01.2020
12:08
Samuraji in japonska kultura
Foto: Večgeneracijski center Posavje
Pri delu z otroki in mladimi se nam pogosto poraja vprašanje, kakšne vsebine ponuditi, da bi uporabnike motivirale, razširile obzorja, mogoče prebudile speči talent ter vzpodbudile h kreativnosti.

Predstavitev samurajev in japonske kulture

SEVNICA V okviru programa Večgeneracijski center Posavje skušamo predstaviti tudi značilnosti različnih kultur. Tokrat je uporabnikom programa Matej Bračič predstavil japonsko kulturo in japonsko tradicionalno borilno veščino aido, ki jo je treniral v klubu japonskega mečevanja Maribor. Njegova predstavitev življenja in vloge samurajev ter japonske kulture je med mladimi požela veliko zanimanja.

Ob demonstraciji z vadbeno opremo smo spoznali, da je ob izvajanju kat - zaporedju gibov, potrebno dobro obvladovati ravnotežje lastnega telesa ter orientacijo po prostoru. Vaje pripomorejo h krepitvi pozornosti, ob enem pa pomagajo umiriti uma in duha ter vzpodbujajo boljše počutje. Samuraje bi lahko enačili z našimi vitezi, opazili smo tudi, da se japonska kultura zelo razlikuje od naše in da je sprejemanje drugačnosti nekaj zelo kompleksnega. Lahko nas navdihne, včasih celo preplaši in pahne iz ustaljenih vzorcev razmišljanja, skoraj nikoli pa nas ne pusti ravnodušnih.

Program Večgeneracijski center Posavje v Sevnici sofinancirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in Evropski socialni sklad ter Občina Sevnica. V program je v Sevnici vključenih več kot 300 uporabnikov. Več informacij o programu je dostopnih na spletni strani večgeneracijskega centra (www.vgc-posavje.si).

Margareta Lešnik, strokovna sodelavka
Družinski inštitut Zaupanje

sevnica
večgeneracijski center posavje

Pridružite se nam

Novice iz Posavja