Skip to main content
Torek, 5. december 2023
27.08.2020
12:10
Kinološko društvo Posavje
Grafika: ePosavje.com
Kinološko društvo Posavje, ki deluje od leta 2015, vsako leto beleži večje število tečajnikov. Zdaj pa se lahko pohvalijo še z novimi pridobitvami, obiskali smo jih v Sevnici. Več v nadaljevanju.

Kinološko društvo Posavje v Sevnici

SEVNICA V Kinološkem društvu Posavje so v sodelovanju z Občino Sevnica so uredili dodatno zaščitno ograjo vadbenega poligona in postavili brunarico za shranjevanje didaktičnih igral in pripomočkov, ki jih potrebujejo za učni proces, igro in usposabljanje psov.

"Igra s psom je izhodišče za nadaljnje delo"

Izobraževanje lastnikov in njihovih štirinožnih prijateljev poteka na vadbenem poligonu v Sevnici. Najpomembnejši nasvet, ki ga dajo vodnikom, je, da se naučijo s psom igrati. Igra je izhodišče za nadaljnje delo, so prepričani v društvu. "V igri pes dobi pozitiven kontakt s svojim vodnikom. Ko ga vodnik opazuje, prepozna njegove nagone in se jih nauči razvijati," pojasnjuje strokovni vodja društva Anton Es. "V osnovi jim predstavimo igro in nagon po plenu pri psu, kar je zanj najpomembnejša in resna zadeva, potem jih naučimo učnega procesa, po katerem izvajajo vaje – od začetka enostavne, kratke, kasneje pa vse težje in sestavljene, z namenom, da opravijo izpit oz. pridobijo znanje, ki ga potrebujejo," dodaja predsednik Kinološkega društva Posavje Niko Zorec.

Namen društva je širjenje kinološke kulture

V društvu dva- do trikrat letno organizirajo teoretična predavanja in tudi praktične prikaze. "Najprej imamo praktični prikaz, zatem pa individualno delo z vsakim tečajnikom posebej, ki traja vse dokler ni sposoben sam voditi svojega psa," pravi Anton Es. Namen društva je sicer širjenje kinološke kulture. "Želimo ljudem pokazati, kako se da delati s psi, jih naučiti, kako se gibati v samem okolju in živeti s psom. Nekateri namreč živali nimajo radi, zato je bolje, da se že lastnik oz. vodnik prej umakne od takega človeka in da ne pride do kakšnih neljubih dogodkov," pravi Zorec.

Poudarek na vzgoji in socializaciji štirinožcev

Letos imajo 20 novih tečajnikov

Za sobivanje ljudi in psov sta namreč vzgoja in socializacija štirinožcev zelo pomembni. Od lastnika je odvisno, v kaj se bo pes razvil, je prepričan strokovni vodja društva. "Kar se nevarnih pasem tiče, smo imeli kar nekaj primerov, vendar smo po določenem času za pse, ki so bili zares neobvladljivi, uporabili metodo, kot je bodeča ovratnica. Zaradi tega smo imeli tudi inšpekcijski nadzor, a smo odločitev strokovno obrazložili, da je bolje, da psa podredimo in da se drži naših povelj, kot da gre 'pod injekcijo'." Vsako leto sicer beležijo večje število tečajnikov. "Letos imamo 20 novih in še nekaj starih, ki nadaljujejo z višjimi programi oz. izpiti iz poslušnosti," dodaja Zorec.

Brunarica

Nova brunarica in zaščitna ograja

V bodoče si želijo ustvariti strokovni kader za potrebe širjenja kinologije

Društvo zgledno skrbi za vadbeni poligon in okolico. V sodelovanju z Občino Sevnica so uredili dodatno zaščitno ograjo poligona in postavili brunarico za shranjevanje didaktičnih igral in pripomočkov, ki jih potrebujejo za učni proces, igro in usposabljanje psov. "Občina je omogočila tudi vse te naprave, finančno je pomagala tudi pri postavitvi ograje in se na tem mestu še enkrat zahvaljujem občini in županu g. Ocvirku," je še povedal Zorec. V društvu si v bodoče želijo ustvariti strokovni kader za potrebe širjenja kinologije v športne in druge koristne namene.

(eP)

sevnica
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice