Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
09.12.2019
12:06
Sevnica, Naselje heroja Maroka
Foto: arhiv ePosavje
Na Družinskem Inštitutu Zaupanje so v okviru Večgeneracijskega centra Posavje – enota Sevnica tedensko izvajali pogovorno skupino, namenjeno mladim mamicam na porodniškem dopustu.

Kvalitetni odnosi se začnejo ob rojstvu otroka

Enkrat tedensko so se pod vodstvom Katje Kugler, magistrice zakonskih in družinskih študijev srečevale v prostorih Mladinskega centra Sevnica in govorile o različnih temah, ki so v tem času aktualne. Skupno je potekalo osem srečanj po dve šolski uri. Za vsako srečanje je bila pripravljena ena tema, ki so jo skupaj s strokovno delavko odprle in se o tem pogovarjale. Namen srečanj je bil predvsem ustvariti varen in sproščen prostor za mamice, kjer so lahko ubesedile svoje vsakodnevne preizkušnje . Ob enem pa je bila skupina namenjena tudi ustvarjanju varne navezanosti med otrokom in mamo ter krepitvi kvalitetnih medosebnih odnose v družini.

Starševstvo je v prvem letu otrokovega rojstva poseben izziv, saj gre predvsem za enkratno izkušnjo, na katero se ne moremo v polnosti pripraviti. Ob tem se porajajo nova vprašanja in nejasnosti. Pomembno je, da se lahko v tem prvem letu po rojstva otroka ubesedijo in naslovijo vprašanja glede vzpostavitve dojenja, o porodni izkušnji, doživljanju nove starševske vloge in partnerstvu, ki je v tem obdobju pred velikim izzivom. Ob opori družinskih članov je pomembna tudi podpora drugih virov pomoči, ki lahko mladim staršem omogoča razvijanje kvalitetnih medosebnih odnosov v družini in širšem okolju.

V okviru Večgeneracijskega centra Posavje bodo skupino za mlade mamice zopet izvedli v spomladanskem času. Prijave so možne na vgc.posavje.sevnica@gmail.com ali telefonsko št. 041/77–22–45.

Program Večgeneracijskega centra Posavje sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Občina Sevnica in podjetje HESS, generalni sponzor programov na Družinskem inštitutu Zaupanje.

Družinski inštitut Zaupanje

sevnica
večgeneracijski center posavje

Pridružite se nam

Novice iz Posavja