Skip to main content
Sreda, 17. april 2024
11.02.2021
12:54
Energetska sanacija v Brežicah
Grafika: ePosavje.com
Občina Brežice se je v lanskem letu v sklopu javno-zasebnega partnerstva lotila energetskih sanacij petnajstih javnih stavb v skupni vrednosti okoli pet milijonov evrov.

Energetska sanacija stadiona in Glasbene šole Brežice

BREŽICE V Brežicah so zaključili energetsko obnovo stavbe na nogometnem stadionu in objekt Glasbene šole Brežice.

Obnova stavbe, v kateri domuje Glasbena šola Brežice

V občini Brežice so lani sklenili eno večjih javno-zasebnih partnerstev. V sklopu projekta so obnovili objekt, v katerem domuje glasbena šola … Ravnatelj Daniel Ivša je prepričan, da je za glasbeno šolo energetska sanacija objekta velika pridobitev. "Predvsem zaradi tega, ker smo zamenjali stara, dotrajana okna, energent za ogrevanje, kurilno olje, je zamenjala toplotna črpalka, zamenjali smo tudi skoraj vsa svetila na varčne žarnice."

Nova okna za boljšo akustiko

Nova okna omogočajo bistveno boljše in hitrejše prezračevanje, poudarja Ivša, pa tudi bistveno boljšo akustiko. "Zvočna izolacija v dvorani je narejena iz dveh oken, ki nam bo pomagala pri nastopih, torej zvoki iz zunanjosti se bodo praktično eliminirali." In pa še ena posebnost … "Inštrumenti so izdelani iz lesa, na šoli pa imamo zdaj stalno temperaturo in vlago, torej v zimskem času, v kurilni sezoni, ni nihanj. Vse to bo treba preizkusiti tudi v praksi, kajti komaj čakamo, da se otroci vrnejo in da vse te zadeve naredimo tudi na šoli in ne na daljavo," dodaja Ivša.

Obnovljena tudi stavba na nogometnem stadionu

Celovito je bila obnovljena stavba na nogometnem stadionu. V sklopu energetske sanacije je bila izolirana fasada, zamenjana okna in vrata, kjer je bilo to potrebno, razsvetljava je bila prenovljena z energetsko varčnimi svetili. "Vrednost sanacije je bila okoli 350.000 evrov, poleg tega smo na stavbi nogometnega stadiona zamenjali streho, kar pomeni, da je investicija znašala 400.000 evrov," pojasnjuje župan Občine Brežice Ivan Molan.

Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Brežice in Zavod za šport Brežice

V stavbi imata svoje prostore tako Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Brežice kot Zavod za šport Brežice. "V lanskem letu smo prav tako zaključili pomožni stadion z umetno travo, kar pomeni, da smo v lanskem leti v nogometni stadion investirali okoli milijon evrov. S tem bomo bistveno izboljšali pogoje za razvoj športa in samo upam, da se čim prej umiri širjenje virusa in da lahko naši nogometaši in članske ekipe začnejo s treningi," še dodaja Molan.

15 prenov javnih objektov

Skupna investicijska vrednost projekta energetskih prenov 15 javnih objektov znaša pet milijonov evrov. Konzorcij partnerjev Petrol in Plistor investira skoraj dva milijona evrov in pol, 1,8 milijona evrov pa je evropskih sredstev iz kohezije. Delež občine je približno 15 odstotkov naložbe.

(eP)

brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam