Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
05.01.2021
13:07
Dom upokojencev Brežice
Foto: arhiv ePosavje
V treh posavskih domovih za starejše so v zadnjih dneh znova zabeležili več okužb s SARS-CoV-2 virusom, nekaj stanovalcev je tudi v bolnišnici.

V treh posavskih domovih za starejše znova okužbe

BREŽICE Po daljšem obdobju brez novih potrjenih primerov so v nekaterih posavskih domovih za starejše v omejenem obsegu znova omogočili obiske svojcev. A s poslabšanjem epidemiološke slike v celotnem Posavju se je virus žal znova priplazil v domove.

V Domu upokojencev Brežice okužba pri petih stanovalcih

Trije so v bolnišnici

Iz Doma upokojencev Brežice tako v torek poročajo, da so zabeležili okužbe pri petih stanovalcih, zaradi te pa je z dela trenutno odsotnih pet stanovalk. Dva stanovalca so premestili v rdečo cono v pritličju doma, tri stanovalke pa so na zdravljenju v bolnišnici. V Domu celotno organizacijo in delo prilagajajo nastali situaciji, ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe pa med drugim tudi zadrževanje stanovalcev v sobah, dokler ne bodo pridobili rezultatov testiranj in ne bo znano, kako se je virus razširil.

Obiske ustavili do nadaljnjega

V domu so do razjasnitve situacije ustaviti tudi obiske, ki so potekali v večnamenski dvorani v pritličju. "Naša prioritetna naloga je storiti prav vse, kar je v tem trenutku v naši moči, da se bodo vsi stanovalci doma počutili varno in dobro," dodajajo v sporočilu. Na zadnji decembrski ponedeljek so zagotovili cepljenje proti Covid-19 pri 40 stanovalkah in stanovalcih, ki so podali soglasje ali so ga podali njihovi zakoniti zastopniki.

Dom upokojencev Sevnica

V Domu upokojencev Sevnica do torka 19 novih primerov

Od pojava prve okužbe do konca leta 2020 potrjenih 38 stanovalcev in 19 zaposlenih

V sevniškem domu upokojencev so v novo leto vstopili z novimi potrjenimi primeri okužbe. Do prejšnjega torka, zadnjega v letu 2020, so v domi potrdili virus pri 14 stanovalkah in 5 zaposlenih. Od pojava prve okužbe so v domu zabeležili okužbe pri 38 stanovalcev in 19 zaposlenih. "Veseli smo, da se je do sedaj v Dom vrnilo že 22 stanovalcev, na delu pa je zopet tudi že 13 zaposlenih. Žal pa smo se morali od dveh stanovalk posloviti in na tem mestu svojcem ter prijateljem izrekamo iskreno sožalje," dodajajo.

Rdečo cono so vzpostavili v 2. nadstropju doma

So pa zaradi vzpostavitve rdeče cone v Dvorcu Impoljca za potrebe tamkajšnjega doma, rdečo cono vzpostavili znotraj sevniškega doma, v 2. nadstropju. ob tem pravijo, "da se aktivnosti za stanovalce, ki so nameščeni v beli coni, v skladu z navodili koordinatorjev in stroke izvajajo v sobah stanovalcev."

Na Impoljci so imeli prejšnjo sredo obolelih 10 stanovalcev

"Zaenkrat brez večjih zdravstvenih težav"

Nič kaj vesel konec leta pa niso dočakali niti na Impoljci. Tam so namreč v sredo, 30. decembra, "po večmesečnem uspešnem »boju« proti vdoru virusa COVID-19, prišlo do okužbe pri stanovalcih našega doma. V tem trenutku imamo 10 stanovalcev, ki so zboleli in so zaenkrat brez večjih zdravstvenih težav." Stanovalce so premestili v rdečo cono, "naše najbolj pomembno delo v tem trenutku pa je skrb za varnost stanovalcev, skrb za njihovo čimboljše počutje, da jim nudimo vso potrebno podporo pri procesu zdravljenja."

Tudi na Impoljci okužbe med zaposlenimi

V domu na Impoljci so imeli med zaposlenimi okuženih 8 oseb. "V tem trenutku je kadrovska zasedba zadovoljiva, situacijo z zelo zahtevno organizacijo dela obvladujemo. Vsi zaposleni se trudijo, da bi preprečili širjenje virusa in da bi čimprej premagali nastalo situacijo," dodajajo. 

Opravili cepljenje stanovalcev in zaposlenih

Na zadnjo decembrsko nedeljo so v sodelovanju z Zdravstvenim domom Sevnica zagotovili cepljenje proti COVID-19 pri stanovalcih, ki so podali soglasje ali so ga podali njihovi zakoniti zastopniki. "Cepljenje je bilo omogočeno tudi zaposlenim, ki so se tudi že cepili. V teh dneh pa pričakujemo še drugo pošiljko," dodajajo.

(bš)

koronavirus
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja