Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
02.07.2020
12:04
Vesolje med nami
Foto: Ksaver Frančišek Šinkar
Sredi meseca so pri Medvodah začeli s snemanjem mladinske drame Vesolje med nami, celovečernega prvenca posavske režiserke Rahele Jagrič Pirc. Dogajanje je postavljeno v Kostanjevico na Krki.

Vesolje med nami

Celovečerna mladinska drama o odraščanju

KOSTANJEVICA NA KRKI Kot piše v sinopsisu celovečernega filma, je "Vesolje med nami mladinska (coming of age) drama o odraščanju, postavljena v mestece Kostanjevica na Krki. Zgodba govori o 14-letnemu Tobiju, fantu temne polti, ki se z mamo Kristino iz Kanade vrne domov v Slovenijo, v Kristinino domačo vas. Njun prihod preseneti celo mamo Gizelo, saj hčerke že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla predčasno in z veliko novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji."

"Film nas popelje v misteriozni svet odkrivanja vesolja"

Scenarij za Vesolje nad nami sta spisali Rahela Jagrič Pirc in Darja Medić. Režiserka Rahela Jagrič Pirc o filmu pravi, "da nas mladinski film Vesolje med nami popelje v misteriozni svet odkrivanja vesolja, kjer glavni protagonist spozna, da lahko določene zakonitosti iz vesolja apliciramo tudi v naše vsakdanje življenje in medsebojne odnose. To spoznanje mu pomaga osvojiti dekle, združiti starše in premagati bando vaških mulcev. Vesolje dojemam kot univerzalno temo, ki ljudi žene k raziskovanju že od samih začetkov človeštva in zato upam, da bo v filmu vsak posameznik odkril delček sebe."

Vesolje med nami

Prvi nacionalni film po epidemiji

Snemajo na večih lokacijah po Sloveniji

Vesolje med nami je sicer prvi nacionalni film, ki so ga začeli snemati po epidemiji koronavirusa, podprli pa so ga tudi v Slovenskem filmskem centru. Kot je režiserka povedala za Slovensko tiskovno agencijo, bodo film posneli v Vikrčah pri Medvodah, na Zaplani v okolici Vrhnike, v Kostanjevici na Krki z okolico, na letališču Brnik, pa tudi na cestah in avtocesti. Ob tem so na Zaplani postavili tudi observatorij.

Kdo vse je v igralski ekipi?

V igralski ekipi so Kolja Chilima Budišin, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Rumelo Filipe de figueiredo de Almeida, Matic Jamar, Neja Čušin, Jakob Cilenšek in Liam Cimperman. Direktor fotografije je Darko Herič, scenograf Miha Ferkov, kostumografinja Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Anita Ferčak. Film nastaja v produkciji Arsmedia in v koprodukciji z MB Grip, Zvokarna in NuFrame. Sofinanciral ga je Slovenski filmski center, tehnične usluge nudi Filmski studio Viba film.  

Snemanje filma v Kostanjevici na Krki

Snemali bodo znova v sredo in četrtek

V Kostanjevici na Krki so v minulih dneh že posneli nekaj gradiva za film, ko so snemali na kopališču in na mostovih. Sredi tega tedna bodo znova v Kostanjevici, tako bodo v sredo in četrtek, 1. in 2. julija, občasna do 15-minutna popolna zapora ceste pri pokopališču.

Nato se v Kostanjevico vrnejo 17. julija

Filmska ekipa se bo nato v naše kraje vrnila 17. julija, ko bo od 8. do 18. ure zaprt tercialski most in potka. V popoldnevu 20. julija bodo znova snemali pri pokopališču in na tercialskem mostu, dan pozneje pa bodo v večernem času do 15-minutne popolne zapore Grajske ceste pri Galeriji Božidar Jakac.

(bš)

kostanjevica na krki
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja