Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
25.08.2019
08:10
Foto: ePosavje.com, PGD Blanca
Nevihtno popoldne je v Posavju prineslo več nevšečnosti med krško in sevniško občino. Na Blanci je padlo skoraj 90 mm dežja, voda je tekla po cestah, težave so bile v železniškem prometu.

Je bilo pri vas kaj posebnosti? Bi želeli objaviti fotografijo ali videoposnetek?
Pišite nam na info@eposavje.com ali se nam oglasite na Facebooku (ePosavje.com), Twitterju ali Instagramu.

25. avgust 2019

(08:40) Tudi na Dolnjem Brezovem je bilo hudo

Kot nam je sporočila bralka Maja, je bilo hudo tudi v sami vasi Dolnje Brezovo. Voda je tam našla 100 in eno pot proti ravnini, hudournik je nesel vse pred seboj.

Fotogalerija (Foto: bralka Maja):

(08:10) Gasilci PGD Blanca črpali vodo iz 11 objetkov

Kot so sporočili iz Prostovoljnega gasilskega društva Blanca, so njihovi gasilci opravili črpanja meteorne vode iz 11 objektov na območju Blance, Brezovega in Kladja nad Blanco.

Fotogalerija (Foto: PGD Blanca):

(07:45) Na Blanci in Rožnem avtomobili v vodi

Sevnica

Okoli 19.00 ure je območje občine Sevnica zajelo neurje z močnim dežjem. Gasilci iz gasilskih društev PGD Sevnica, PGD Trnovec, PGD Blanca, PGD Studenec in PGD Poklek so črpali meteorno vodo iz stanovanjskih in gospodarskih objektov ter preprečili vdor vode v objekte.

Več zalitih cest

Meteorna voda je zalila več cest in sprožilo se je nekaj plazov, na Blanci je v podvozu zaradi meteorne vode obstalo osebno vozilo, ki so ga gasilci s tehničnim posegom potegnili iz vode.

Krško

Na terenu so gasilci Poklicne gasilske enote Krško, PGD Krško in PGD Rožno črpali meteorno vodo iz stanovanjskih objektov ter preprečili vdor vode v objekte. Meteorna voda je zalila več cest in sprožilo se je nekaj plazov, na Rožnem je v poplavljenem cestišču obstalo osebno vozilo, ki so ga gasilci s tehničnim posegom izvlekli.

Plaz pri Goleku

Delavci CGP Krško so odstranili nanos kamnin in zemljin na regionalni cesti Krško - Sevnica ter postavili prometno signalizacijo, delavci podjetja Kostak so odstranili podrta drevesa in plaz. Ob 19.47 se je na lokalno cesto v naselju Golek, občina Krško, vsul zemeljski plaz. Za odstranitev zemljine in s tem prevoznost ceste je poskrbelo podjetje Kostak Krško.

24. avgust 2019

"Česa takega še nisem doživel"

(23:33) Več informacij bo znanih v nedeljskem dopoldnevu

Že zdaj je jasno, da je bilo v obeh občinah na delu večje število gasilskih enot, vzdrževalcev cest in ostalih pridnih rok. Polne roke dela so imeli tudi na Regijskem centru za obvečanje Brežice, kjer so med 18. in 22. uro prejeli 113 klicev, največ med 18. in 19. uro, kar 52. V tem času so bili na številki 112 na delu trije operaterji (v običajnem dnevu sta en do dva), v nadaljevanju večera pa sta klica sprejemala po dva operaterja.

(23:00) V pol ure 53,4 mm dežja, kamenje odstranjevali tudi s traktorji

Vesoljni potop na Blanci

Med 18. in 19. uro se je med Rožnim in Blanco odprlo nebo. Merilna postaja na Blanci je med 18. in 19. uro namreč zabeležila 68,8 mm dežja, od tega samo med 18. in 18.30 uro 53,4 mm dežja. Od 17. ure, ko se je nevihtno dogajanje v Posavju začelo in do konca nekaj po 22. uri, je tam padlo zavidljivih in okroglih 89 mm dežja.

Veliko kamenja in stoječe vode

"Česa takega še nisem doživel," nam je malo pred Blanco povedal sogovornik in v škornjih hitel po lopato. Hudournik je tekel po njivah, med Rožnim in Blanco je bilo na desnem voznem pasu veliko kamenja in stoječe vode. Ponekod so kamenje domačini odstranili s plugom in traktorjem, kakor kdo.

Cesta Brestanica - Arto je bila dobri dve uri zaprta

Naliv je veliko težav povzročil tudi na desnem bregu Save, dober kilometer po križišču na Brestanici je namreč na cesto zdrsnila večja količina kamenja in blata. Na pomoč so priskočili policisti in upravljalci strojne mehanizacije in nato nekaj pred 22.30 uro omogočili nemoten promet med Krškim in Sevnico.

(22:55) Drugod padavine "v mejah normalnega"

Birna vas, Leskovec, Senovo

Drugod po Posavju so bile padavine "v normalnih okvirjih". V Birni vasi je padlo 29,7 mm dežja, v Leskovcu pri Krškem 35,6 mm dežja, na Senovem "le" 15,8 mm.

Sevnica, Krško, Cerklje ob Krki

Na postaji v Sevnici so v soboto zabeležili 62,4 mm padavin - od tega med 19. in 20. uro okroglih 48 mm dežja. Na Lisci je padlo 43,5 mm padavin, na Malkovcu 17,4 mm, v Krškem 22,2 mm in na letališču v Cerkljah ob Krki 29,2 mm padavin. Na Blanci pa - še enkrat - 89 mm dežja.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(22:50) Železniški promet med Brestanico in Blanco po enem tiru

Kamenje in blato na železniški tiri

Zaradi poplave proge je bil od 20. ure in 16 minut naprej prekinjen železniški promet med Blanco in Brestanico. Nekaj 100 metrov pred železniško postajo Blanca (v smeri Brestanice) je namreč hudournik na progo nanesel kup kamenja in blata, tako da so marljive ekipe Slovenskih železnic že na terenu in odpravljajo težave.

Od 22. ure po enem tiru

Od 21. ure in 58 minut naprej vlaki vozijo po enem tiru, zato lahko še vedno prihaja do zamud. "Potnikom se opravičujemo in prosimo za razumevanje," pravijo na Slovenskih železnicah.

(22:45) Na Blanci doživeli vesoljni potop ...

Če smo bili še nekaj po 19. uri optimistični in nevihta ni prinesla posebnosti, je bilo vendarle drugače. Vse drugače. Mama vseh letošnjih poletnih neviht. Vesoljni potop. Več v naslednjih minutah v nadaljevanju večera in v nedeljskem dopoldnevu.

(19:30) Številne razelektritve nad Posavjem (vir: Blitzortung)

(19:25) V Leskovcu pri Krškem že skoraj 30 mm dežja

V zadnji uri je v Leskovcu pri Krškem padlo 15,6 mm dežja, skupaj še 28,6 mm. V Birni vasi je doslej padlo 19,6 mm, na Sremiču 23 mm in na Senovem 21,8 mm.

(19:15) Nastajajo nove celice

Na jugovzhodu Posavja ob meji s Hrvaško nastajajo nove celice. Z Obrežja se je prestavila naprej proti Krškem in Sevnici. Občasno še pade močneje, nevihto zdaj spremlja močnejši piš.

(18:48) V Cerkljah 16.5 mm dežja

Na vremenskih postajah Agencije Republike Slovenije v Cerkljah pri Krki je v času nevihte padlo 16.5 mm dežja, v Krškem 9.9 mm dežja.

(18:45) V Novem mestu padlo skoraj 70 mm dežja

Nogometna tekma 5. kroga 2. SNL bo v nedeljo

V Novem mestu bi popoldne morali krški nogometaši odigrali srečanje 5. kroga v 2. slovenski nogometni ligi. Kot v tem trenutku kažejo podatki Agencije Republike Slovenije za okolje, je v Novem mestu v kratkem času padlo kar 67 mm dežja. Tekma bo tako odigrana v nedeljo, ura ostaja 17:00.

Neurje v Novem mestu

Na terenu so gasilci iz gasilskih društev GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu, Kamence, Novo mesto, Otočec, Prečna, Ždinja vas, Smolenja vas in Vavta vas. Gasilci črpajo vodo iz stanovanjskih in proizvodnjih objektov. Meteorna voda je zalila več cest, cestno podjetje bo poskrbelo za signalizacijo, gasilci pa so iz poplavljenega cestišča izvlekli dve osebni vozili.

(18:22) V Leskovcu pri Krškem zaenkrat največ dežja

Vremenska postaja v Leskovcu pri Krškem je v zadnji uri zabeležila 13 m dežja, en manj je na Sremiču, 6.6 mm pa postaja v Birni vasi pri Šentjanžu.

(18:20) Še vedno so možna hudourniška razlivanja

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje pravijo, da je na območju Kozjaka in Pohorja zaradi močnih nalivov, ki se na tem območju še obnavljajo, v naslednjih urah velika verjetnost pojava hudourniških poplav na izpostavljenih območjih. Na poreje Save, Sotle in Krke je sicer v sobotnem popoldnevu v veljavi rumena stopnja nevarnosti razlivanja vodotokov.

(18:15) Stanje v Posavju ob 18.15

Na nestabilno in nevihtno popoldne je nakazovalo še soparno sobotno dopoldne, še ob 15. uri in 22 minut so v Leskovcu pri Krškem izmerili 32,1°C, potem pa se je iz jugovzhoda sprva nad del brežiške, nato pa še nad krško občino razširila nevihtna celica, ki v tem trenutku skrbi za občasne nalive in še nekaj strel z grmenjem.

Pridruži se nam na Facebook strani Vreme v Posavju:

(ARSO, bš, eP)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice