Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
09.08.2022
20:38
Kako kaže v vinogradih
Foto: arhiv ePosavje
V prihodnjih dneh boste lahko v svojem vinogradu opazili lepilni trak. Čemu je namenjem in zakaj bo prav lahko v vašem vinogradu? Odgovarjajo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto.

Zlata trsna rumenica

KRŠKO S Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto obveščajo vinogradnike, da bo v avgustu Služba za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Slovenije – Zavodu Novo mesto na območju Vinorodne dežele Posavje začela s pregledi in vzorčenji vinogradov na prisotnost zlate trsne rumenice.

Bolezen

Zlata trsna rumenica je neozdravljiva bolezen trte, ki jo povzroča karantenska fitoplazma Grapevine flavescence dorée (FD). Pridelek v okuženih vinogradih je slabši po kakovosti in količini, okužene trte lahko v nekaj letih propadejo. Značilna je splošna bledikavost in obarvanje okuženih listov. šojavi se rdečenje ali rumenenje listov, kasneje tkivo lahko odmre.

Ameriški škržatek

Listni peclji po odpadanju listja dolgo ostanejo na rozgi. Bolezen se v vinogradih zelo hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka. Bolezni ni mogoče zdraviti, ampak le preprečevati, in sicer z odstranjevanjem obolelih rastlin in zatiranjem ameriškega škržatka.

Kako bo potekalo vzorčenje?

Tako bodo vzorčene trse označili z lepilnim trakom in uradno nalepko UVHVVR. Prisotnost karantenske zlate trsne rumenice v vinski trti lahko strokovnjaki ugotovijo zgolj na podlagi laboratorijskih analiz, rezultate analize bo lastnik vinograda prejel po pošti skupaj z obvestilom o vzorčenju.

Kam se lahko obrnete po pomoč?

Zainteresirani vinogradniki lahko v primeru opaženih sumljivih znakov, ko so rdečenje – rdeče sorte, rumenenje – bele sorte, upogibanje listov navzdol, naročijo pregled vinograda ter morebitno analizo na številkah 07/373-05-79 ali 07/373-05-94 in s tem preprečijo nadaljnje širjenje te nevarne bolezni. "Pregledi in vzorčenja so brezplačni. Izvajali se bodo predvidoma do konca meseca septembra," dodajajo.

vinogradništvo
krško
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja