Skip to main content
V Posavju 5.2° C Torek, 9. marec 2021
03.07.2020
08:24
Vinsko gastronomski center Turn, Klet Krško
Grafika: ePosavje
V Kleti Krško so odprli novi Vinsko gastronomski center Turn, ob tem pa tudi predstavili novo blagovno znamko Turn in projekt Od ribiča do graščaka, na temelju mitov in legend.

Vinsko gastronomski center Turn

"Cilj je, da postanemo vinsko gastronomska destinacija"

KRŠKO Ureditev Vinsko gastronomskega centra Turn je potekala pod okriljem projekta "Od ribiča do graščaka", kjer se vzpostavlja nov turistični produkt, ki temelji na življenju med reko, vinogradi in gradovi, takšnim kot je bilo nekoč in tako povezanim, kot si želijo, da bi bilo ponovno. Povezuje ribe, vino in kulturno dediščino vse od vinske kleti Krško pa do gradu Sevnica. "Doslej nismo imeli prostorov, kjer bi lahko našim obiskovalcem na ugleden način nudili tako vino, kakor tudi prezentacijo lokalne gastronomije. Odprtje novega Vinsko gastronomskega centra Turn nam omogoča, da lahko strežemo vina in kulinariko na zelo visokem nivoju. Naš cilj je tudi, da postanemo poznana vinsko gastronomska destinacija," je povedala vodja marketinga v Kleti Krško Katarina Simončič.

Projekt Od ribiča do graščaka

Kmečka zadruga Krško je vodilni partner projekta in novo turistično zgodbo v Posavju razvija skupaj s podjetjem Akval, Javnim zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinsko dejavnost Sevnica ter Kulturnim društvom Leskovec pri Krškem. Vrednost partnerskega projekta znaša 180 tisoč evrov. "Od samega projekta imamo sofinancirano opremo v novem centru, kar znaša okoli 40.000 evrov," dodaja Simončičeva. Vrednost nove pridobitve – vinsko gastronomskega centra sicer znaša 140 tisočakov. Projekt se je začel jeseni lani in bo trajal dve leti.

Nova blagovna znamka Turn

"Obuditi želimo mite in legnede teh krajev"

Ob odprtju omenjenega centra so predstavili blagovno znamko Turn, ki pa ni del projekta Od ribiča do graščaka. "Skozi novo blagovno znamko želimo skozi zgodbe obuditi mite in legende. Vsako vino ima svojo zgodbo in na etiketah oz. zgodbah, ki jih te nosijo, temeljijo neke avtentične identitete teh krajev," še pove Katarina Simončič.

"Prišle so nove ideje in novi pristopi"

Direktor in enolog Kmečke zadruge Krško Jure Grubar je ob odprtju centra dejal, da gre za novo rojstvo kleti, ki se ponaša z več kot 90-letno tradicijo. "V zadnjih mesecih se je ekipa v kleti bistveno spremenila, prav tako filozofija, kar je zelo dobrodošlo. Prišle so nove ideje, novi pristopi in vsi imamo cilje, ki smo si jih zadali. Ciljem tudi uspešno stremimo. Obdobje, ki je za nami, je sicer bilo zelo stresno, kar je pogojeno tudi z zmanjšanjem financ, kajti epidemija nam je vzela določen del pogače. Počasi se pobiramo, lahko pa rečem, da ni bilo tragično. Nadaljujemo z načrti, z izvedbo nadaljnjih projektov in ne bomo obupali.

Zadruga združuje 240 kooperantov

"15. aprila nas je doletela pozeba."

Kako kaže? "Videli bomo v naslednjih dneh in tednih"

Zadruga združuje 240 kooperantov, od tega 180 aktivnih, med njimi jih ima 160 pogodbo za oddajo grozdja. "Spomladi, natančneje 15. aprila, nas je doletela pozeba, ki je ravno ta naš konec oz. površine naših kooperantov zelo prizadela. Več o izpadu pridelka, ki zagotovo bo, bomo vedeli v naslednjih dneh ali tednih, ko bo grozdje odcvetelo," pojasnjuje Grubar trenutno stanje. Zadruga na leto odkupi približno milijon in pol kilogramov grozdja in pridela dober milijon litrov vina.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam