Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
20.10.2021
07:53
Petan, Vizjak
Foto: arhiv ePosavje
V slovenski javnosti odmeva zvočni posnetek, na katerem se pogovarjata dva Posavca, Brežičana Andrej Vizjak in Bojan Petan. Vizjak vztraja, da gre za lepljenko in dvomi v resničnost posnetka.

"Gre za lepljenko"

BREŽICE "Z moje strani obstaja utemeljen sum, da gre za avtentične posnetke. Po moji oceni gre za lepljenko, prirejeno zvočno kompozicijo z namenom, da me diskreditira. Gre za hude obtožbe, ki jih obžalujem, da so ljudje takšen scenski napad doživeli v takšni obliki. Z gospodom Petanom se nikoli nisem dogovoril, ali dogovarjal ali sporazumeval o nobenem poslovnem delu, sodelovanju, poslu ali čemerkoli. Res gre za hude obtožbe. Tudi nobenih rezultatov teh očitanih dejanj ni, nič se ni zgodilo, nič se ni spremenilo. Zadeva je takšna, kot je," je v prvem odzivu na včeraj objavljen zvočni posnetek povedal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Odziv ministra za okolje ob robu obiska obalno-kraške regije, 19. oktober 2021:

"Napad name, poskus likvidacije mene s tega položaja"

Vizjak je nadaljeval, "da si ta konstrukt ne znam drugače predstavljati kot napad name. Kot poskus likvidacije mene s tega položaja v povezavi z odpadkovno zgodbo. Doslej je še vedno odpadkovna mafija likvidirala ministre, ki so bili na položaju, ko so predlagali nekaj, kar jim poslovno ne ustreza. Saj veste, ta konstrukt je, ta po moji oceni zmanipulirana lepljenka je plod sodelovanja Odlazka in njegovega imperija, ki se ukvarja tudi s smetmi. To danes že objavljajo nekateri portali."

"Zakon o varstvu okolja pomeni konec velikim dobičkom te smetlarske mafije"

Zakon o varstvu okolja, ki sledi interesom ljudi - mimogrede, podpirajo ga tudi nevladne organizacije, pomeni konec velikim dobičkom te smetlarske mafije, ko smo z državnimi desetinami milijonov pospravljali še lani odpadke iz skladišč izvajalcev javnih služb. Ne znam si drugače razlagati, kako bi objavljali 14 let star posnetek ali pa bom rekel, lepljenko nekih izjav. Zakaj to ni bilo prej, a je bilo to z namenom plasirano točno ob tem dogodku, ob posredovanju tega zakona, ki končno ureja področje urejanja odpadkov na Vlado Republike Slovenije."

Vizjak, Petan

"Imam čisto vest"

"V primeru te objave, saj že vidite glas, je neka lepljenka izjav verjetno v različnih okoljih, v različnih okoljih in sumim v avtentičnost tega posnetka," odgovarja Vizjak. Dodal je, "da bo potrebno zadevi priti do dna in videti, kje so motivi, da so ta konstrukt, to lepljenko, to po moji oceni zmanipulirano zvočno kuliso, postavili v osredje. Imam čisto vest. Nikoli se z gospodom Petanom, ne z nikomur drugim, dogovarjal ali karkoli dogovoril. Nobenih posledic. Poglejte, v tem konstruktu so velike neumnosti. Npr. to, da sem nekomu svetoval, da sem nekomu svetoval, kako obiti plačilo 30 milijonov davka. Cele Terme Čatež so danes vredne 15 milijonov evrov. Kako bi lahko v tem podjetju prišlo na nek čudežen način do izogibanja plačila tako visokega davka. To gre za povsem zmanipulirane obtožbe, ki jih obžalujem, so hude tudi zame osebno."

"Resnici želim priti do dna"

"Resnici želim priti do dna. Lahko pa povem, kje je motiv, še enkrat ... Motiv je v tem, da se prepreči, da se mene odstrani, ko predlagamo končno ureditev ravnanja z odpadki v tej državi. To je po moji oceni zmanipulirana lepljenka različnih ... Še enkrat, plačevanje davkov v tej državi je potrebno, za temi besedami tudi stojim. Še enkrat vam povem, sam sumim v avtentičnost teh posnetkov," je dodal. Na vprašanje novinarjev o poslovanju z delnicami Petrola, o katerih se v javnosti že dalj časa govori, Vizjak odgovarja: "Ne vem, o kakšnem poslu govorite. O kakšnem umiku, dajte mi vi pojasniti."

"Naredil bom vse, da pridem do posnetka"

Vizjak bo, tako pred novinarji v Kopru, naredil vse, da pride do kompletnega zvočnega posnetka. "To kar je bilo včeraj, neki izseki, o meni ne govorijo ničemer. Sploh ne vem, o kakšnem poslu naj bi šlo zadaj. To naj pojasnijo tisti, ki ta posnetek imajo, jaz ga nimam." Nekdanji minister za gospodarstvo je zavrnil, da bi imeli kadarkoli "neposredno vlogo pri Termah Čatež. Lastniki Term Čatež so bili Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba. Ne država neposredno. Država je bila lastnik v nekaterih drugih družbah, v tej ne. Očitek in konstrukt je, da so meni očitali vpletanje v to kakršnokoli poslovno funkcijo.

"Kompletna montaža, manipulacija"

"To je kompletna montaža, manipulacija in sumim v pristnost. Tisti, ki so prišli s tem posnetkom na plan, morajo dokazati svojo odgovornost, ne pa jaz svoje nedolžnosti," je še povedal pred zbranimi novinarji ob robu vladnega obiska na Obali. Pred novinarji je Vizjak povedal tudi, da je govoril s predsednikom vlade Janezom Janšo. Ta, tako Vizjak, "razume, da se imperiji, kot je Odlazkov, borijo proti tej vladi, ki želi na nekaterih področjih prekiniti mafijsko delovanje pod zemljo." 

Zakaj gre?

POP TV je v ponedeljek zvečer poročal, da je Andrej Vizjak je kot gospodarski minister v času prve Janševe vlade nagovarjal takrat močnega tajkuna Bojana Petana iz LDS v vojni za prevlado v Termah Čatež, naj opravi posel tako, da mu ne bo treba plačati davka. Takratni gospodarski in aktualni okoljski minister Vizjak je Bojanu Petanu, tako je bilo slišati iz zvočnega posnetka, dejal, da je "glupo", da bi firma plačevala davek državi. Petanu je obljubljal tudi kooperativnost države pri nadzornem svetu in kadrovanju v Termah Čatež, če bo Petan sledil Vizjakovim navodilom. 

(bš, eP)

politika
brežice

Pridružite se nam