Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
23.11.2021
10:28
Falcon, Pilatusi
Foto: arhiv ePosavje
Na slovenskem nebu boste lahko do petka, 26. novembra, opazili več letalnikov. V ponedeljek se je namreč začela mednarodna vojaška vaja elektronskega bojevanja Ramstein Guard 2021.

Mednarodna vojaška vaja elektronskega bojevanja

BREŽICE Na vaji Ramstein Guard 2021 sodelujejo enote in poveljstva vključena v Nato integrirani sistem nadzora in kontrole zračnega prostora, na območju odgovornosti združenega poveljstva s sedežem v Španiji, v območju katerega deluje tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije.

Helikopterji, letala in radarji

Na vaji bodo sodelovali pripadniki 15. polka vojaškega letalstva, 151. helikopterska eskadrilja s helikopterjem Cougar AS AL 532, 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9M Hudournik ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora z radarji kratkega dosega na Počku in radarji dolgega dosega na Ljubljanskem Vrhu in Ledinekovem Koglu. V Slovenski vojski pravijo, da na vaji poleg enot vojaškega letalstva sodelujejo tudi rodovski bataljon 1. brigade z radarskim sistemom Giraffe in lahko baterijo zračne obrambe, Enota elektronskega bojevanja in Obveščevalno izvidniška četa.

Helikopterska nujna medicinska pomoč

V osrednjem delu slovenskega zračnega prostora

In kje boste lahko opazili letalnike? Aktivnosti bodo v vidnem delu dneva potekale na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna in osrednjem delu zračnega prostora Republike Slovenije.

Ob tem bo na vaji sodelovalo zavezniško letalo Falcon - FA20, ki bo skupaj z letali Pilatus PC-9 delovalo v osrednjem delu zračnega prostora Republike Slovenije na višinah do 5.000 metrov, na vojaškem vadišču bodo vajo elektronskega bojevanja podpirali helikopter Cougar AS AL 532 in letala Pilatus PC-9M.

Elektronske motnje v realnih pogojih

Na tokratni vaji bodo ključne aktivnosti usmerili v pravilno ukrepanje in boj proti elektronskim motnjam v realnih pogojih, v Slovenski vojski pa želijo poleg urjenja pripradnikov preveriti tudi razvoj zmogljivosti enot Slovenske vojske v prepoznavanju elektronskih motenj, zmanjšanju njihovega vpliva ter delovanju v pogojih elektronskega motenja radarjev, komunikacijskih sredstev ter sistemov poveljevanja in kontrole. Na vaji bodo piloti in kopiloti helikopterjev Cougar in letal PC-9M preverili postopkeh v primeru zaznavanja groženj protiletalskih sistemov.

(eP)

slovenska vojska
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam