Skip to main content
V Posavju -4.6° C Sreda, 8. februar 2023
24.04.2020
18:49
Projekt MOST
Foto: Projekt MOST
Člani Projekta MOST že šesti teden izolacije pomagajo uporabnikom na terenu. Organizirano imajo redno dostavo pripravljenih toplih obrokov in nabavo nujnih življenjskih potrebščin.

"Opažamo, da je osamljenost pri starejših v teh dneh še kako izrazita"

KRŠKO Pri Projektu MOST ugotavljajo, da njihovi uporabniki najbolj potrebujejo družbo, pogovor ter dajanje občutka varnosti, da le niso čisto sami. Za vse občane v stiski, pa so v sodelovanju z Občino Krško in CSD Posavje, enota Krško ustanovili »krizni telefon«. Ob klicu občani prejmejo vse potrebne informacije glede možnosti različnih oblik pomoči, glede na situacijo, v kateri so se znašli sami, njihovi svojci ali znanci.

Dela ne zmanjka

Člani ekip Projekta MOST nadaljujejo s pomočjo in podporo uporabnikom ter ostalim pomoči potrebnim občanom, saj se zavedajo, da so njihove storitve v tem obdobju še posebej pomembne za ljudi. Delo je nekoliko drugače organizirano, nekateri zaposleni pa so bili začasno prerazporejeni na izvajanje aktivnosti, povezanih z obvladovanjem COVID-19. V pisarni je prisotna vsaj ena strokovna sodelavka Enotne vstopne točke, ki sprejema klice in vloge, preverja situacijo v družini in, če so okoliščine nujne, opravi oceno na terenu. Pri Projektu MOST prihaja tudi do vključitev novih uporabnikov, za katere koordinatorka dolgotrajne oskrbe organizira pomoč. Tehniki zdravstvene nege iz Enote za oskrbo opravljajo nujne obiske na terenu, Enota za ohranjanje samostojnosti pa funkcionira tako, da je izmenično prisoten en strokovni delavec, ki pri uporabnikih, ki so bili del projekta, preverja situacijo.

"Vsem se nam je spremenil način življenja"

"S koronavirusom se je vsem način življenja spremenil, tako nam, zaposlenim na Projektu MOST, kot tudi našim uporabnikom in ostalim občanom Krškega. Zadeve na terenu se nam včasih spreminjajo iz dneva v dan, zato je potrebno stalno koordiniranje in usklajevanje urnikov. Naši urniki so v tem izrednem stanju nekoliko okrnjeni, saj so v določenih primerih svojci, ki so trenutno na čakanju, prevzeli oskrbo. To pa ne pomeni, da smo ostali brez dela, saj še vedno skrbimo za uporabnike, ki nimajo svojcev oziroma le-ti zaradi svoje narave dela ali oddaljenosti ne morejo nuditi pomoči," je povedala Mojca Iljaš, začasna koordinatorka dolgotrajne oskrbe pri Projektu MOST.

Uporabniki so preskrbljeni tudi v izrednih razmerah

Situacije so različne, najpogosteje pa uporabniki potrebujejo pomoč pri nakupu hrane ali osebnih pripomočkov, prevzemu zdravil iz lekarne ali pa le nekaj vzpodbudnih in tolažilnih besed, da lažje premagajo osamljenost. Da bi najbolj ranljivo skupino prebivalstva zaščitili pred morebitno okužbo, imajo na Projektu MOST organizirano redno dostavo pripravljenih toplih obrokov in nabavo nujnih življenjskih potrebščin (živila, čistila). Povezujejo se s pomočjo na domu, patronažno službo in osebnimi zdravniki, svojci in skrbniki, ki se mnogokrat znajdejo v še večji stiski, ko želijo pomagati in zavarovati svoje najbližje, pa za to niso ustrezno usposobljeni.

"Vsak dan novi primeri uporabniko, ki potrebujejo našo pomoč"

"Kljub spremenjenem načinu dela imamo vsak dan nove primere uporabnikov, ki potrebujejo pomoč sodelavcev Projekta MOST in Pomoči na domu. Vsak človek nam je pomemben in vsakemu poskušamo zagotoviti tisto, kar potrebuje, bodisi je to topel obrok, pomoč pri osebni higieni ali nenazadnje pogovor, s katerim pomagamo premagati občutek osamljenosti. Opažamo, da je osamljenost pri starejših v teh dneh še kako izrazita, saj se morajo zadrževati doma in posledično niso v stiku s svojimi bližnjimi oziroma na splošno z drugimi ljudmi," je povedala Carmen Rajer, vodja Projekta MOST in PND Krško.

Narašča potreba po psihosocialni pomoči

Ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa med drugim pri starejših povečujejo občutke osamljenosti, depresije, tesnobe in strahu. Nekateri imajo svojce, ki jim brezpogojno lahko priskočijo na pomoč ali jim delajo družbo vsaj preko telefona, drugi svojcev nimajo ali pa so le-ti preveč oddaljeni. Člani Projekta MOST ugotavljajo, da uporabniki najbolj potrebujejo družbo, pogovor ter dajanje občutka varnosti, da le niso čisto sami. Zato jim prisluhnejo preko telefona in jim skupaj s prostovoljci delajo družbo tudi na domu, z upoštevanjem priporočil za zaščito zdravja.

"Vsem, ki potrebujejo našo pomoč, med drugim nudimo tudi psihosocialno podporo preko telefona."

"Vsem, ki potrebujejo našo pomoč, med drugim nudimo tudi psihosocialno podporo preko telefona. Če je stiska prevelika ali če oseba živi popolnoma sama, se odpravimo tudi na dom. Pri skrbi za pomoči potrebne občane je neprecenljiva pomoč naših prostovoljcev, ki smo jim za požrtvovalnost v svojem prostem času in za vso energijo izredno hvaležni," poudarja Karla Vidmar, socialna delavka pri Projektu MOST.

"Krizni telefon" za občane v stiski

Na Projektu MOST so po dogovoru z Občino Krško in s Centrom za socialno delo Posavje, enota Krško, ustanovili »krizni telefon«, na katerega lahko pokličejo občani Krškega, ki se znajdejo v stiski. Ob klicu prejmejo vse potrebne informacije glede možnosti različnih oblik pomoči, glede na situacijo, v kateri so se znašli sami, njihovi svojci ali znanci. Po potrebi se na Projektu MOST povežejo z organizacijami v lokalni skupnosti (Rdeči križ, Karitas, Pomoč na domu, policija …) V času izrednih razmer so sodelavci Projekta MOST prebivalcem občine Krško na voljo na telefonski številki 070 585 803, vse dni v tednu, vključno z vikendi in praznikih, med 8. in 17. uro.

Projekt MOST

koronavirus
krško

Pridružite se nam