Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
01.08.2022
21:24
Skrivali so se med koruzo
Foto: Policijska uprava Novo mesto
V juliju smo skoraj dnevno poročali o prijetih tujcih pri nadzoru državne meje z Republiko Hrvaško. Na Policiji pravijo, da na območjih z več nezakonitimi prehodi meje krepijo aktivnosti.

V sedmih mesecih 8212 nezakonitih prehodov meje s Hrvaško

BREŽICE V zadnjih dveh vikendih so policisti samo na območju občine Brežice prijeli po 110 tujcev, ki so mejo z Republiko Hrvaško prestopili na nedovoljen način in izven mejnih prehodov s sosedi. Policisti so ob tem v več primerih ustavili tudi sprovajalce, ki so čez mejo spravili več tujcev.

Med tihotapci prevladujejo državljani Srbije

Kot je povedal Tomaž Pavček iz Uprave uniformirane policije, Sektorja mejne policije, je policija v letošnjem letu do 1. avgusta obravnavala 106 primerov, v katerih je bilo prijetih 130 tihotapcev ljudi (115 tujcev in 15 slovenskih državljanov) z 860 nezakonitimi migranti. V enakem obdobju lanskega leta je bilo takšnih primerov 84. Policisti so za 106 tihotapcev odredili pripor, med tihotapci pa prevladujejo državljani Srbije.

Precej več kot lani, a manj kot v 2019 in 2020

V sedmih mesecih letošnjega leta so policisti obravnavali 8212 nezakonitih prehodov državne meje, v primerjavi s primerljivim obdobjem v lanskem letu je to število poskočilo za 80,4 odstotka. Ob tem policisti mirijo,da je v primerjavi z letoma 2019 in 2020 porast nezakonitih prehodov v letu 2022 manjši od 10 odstotkov.

Največ Afganistancev

"Največji delež tujcev, ki so letos nezakonito prestopili državno mejo, prihaja iz Afganistana, sledita Bangladeš in Pakistan. Od vseh obravnavanih tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo v letošnjem letu, jih je 7196 podalo namero za mednarodno zaščito," dodajajo policisti. To je več kot 88 odstotkov tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo v prvih sedmih mesecih letošnjega leta.

Aktivnosti na meji bodo še (o)krepili

Policisti ocenjujejo, da se bo povečan obseg nedovoljenih migracij nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih. Tako obljubljajo, da bodo policisti aktivnosti na območjih, kjer prihaja do povečanja, še okrepili. "Slovenska policija zagotavlja visoko stopnjo varnosti, zato ni razloga za skrb," obljubljajo in dodajajo, "da občine na meji s Hrvaško z varnostnega vidika ne izstopajo."

Pozor, državna meja

Kaj pa odstranitev ograje na meji s Hrvaško?

Pripadniki Slovenske vojske so pričeli z odstranjevanjem ograje na delu meje z Republiko Hrvaško. Pavček pravi, da bo slovenska policija tudi po odstranitvi ograje na meji okrepila sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, "povečala uporabo tehnične opreme in nabavila dodatno tehnično opremo za varovanje državne meje. Ustrezno bo prerazporedila razpoložljiv kader in na kritična območja napotila specializirane enote za nadzor državne meje." Policija je že izdelala načrt ukrepov za zagotavljanje varnost državne meje po odstranitvi ograje.

državna meja
brežice

Pridružite se nam