Skip to main content
V Posavju 27.5° C Torek, 24. maj 2022
07.05.2021
19:07
Brežice, dom upokojencev, november 2020
Foto: arhiv ePosavje
Brežiški občinski svetniki so na redni seji sprejeli novo ceno storitve Pomoč družini na domu ter uskladili cene komunalnih storitev.

Nižja cena storitve Pomoč družini na domu

BREŽICE S prvim majem je cena storitve Pomoč družini na domu v občini Brežice za uporabnike precej nižja. Sofinanciranje storitve so povečali na 70 odstotkov, kar pomeni, da se je cena pomoči na domu zmanjšala za 23 odstotkov oz. znaša 5,6 evra.

V proračunu za omenjeno storitev 20.000 evrov več sredstev

V proračunu za letošnje leto zanjo zagotavljajo 175 tisoč evrov, kar je za dvajset tisočakov več kot lani. "Tudi, če bi bilo več uporabnikov, bomo do konca leta sredstva povečali. A ocenjujemo, da bo teh sredstev dovolj," zagotavlja brežiški župan Ivan Molan.

Lani v povprečju na mesec 86 uporabnikov storitve

Storitev Pomoč družini na domu je lani v povprečju potrebovalo 86 občanov na mesec, za pomoč starejšim in invalidom na domu pa skrbi 10 izvajalk. Število uporabnikov se povečuje, a kot pravi Molan ne tako, kot so pričakovali. "Glede na stanje v domovih bomo dosegli, da bo čimveč občanov ostalo čim dlje časa v svoji sredini, v kateri so preživljali svoje življenje."

Po novem tudi med vikendi in prazniki

Odslej nudijo možnost te storitve tudi med vikendi in prazniki. V letošnjem in lanskem letu so kupili šest avtomobilov, s čimer po Molanovih besedah znižujejo stroške najema vozil in samo osnovno ceno. "Občina poleg tega intenzivno gradi dom, ki je bil včasih dom starejših občanov. Občina je dom prevzela, v lanskem letu je uredila prostore za varovance VDC-ja, v letošnjem letu pa želimo urediti bivalne enote za ostale občane ter prostore za Društvo upokojencev in Ozaro," še dodaja Molan.

Cene komunalnih storitev v Brežicah

"Ljudje vse več bioloških odpadkov odlagajo v kanto"

Poleg cene storitve Pomoč družini na domu so brežiški občinski svetniki uskladili cene komunalnih storitev. Cene bodo v povprečju na enaki ravni kot lani oz. malenkost nižje.

"Opažamo, da občani vse več bioloških odpadkov odlagajo v kanto in pri kompostiranju niso več tako marljivi, kot so bili v preteklosti. Za tiste občane, ki imajo biološke odpadke, bo položnica nekoliko višja. Količine so se bistveno povečale, odpadki pa se plačujejo po količinah. Na splošno bodo večini občanom minimalno, morda tudi za kakšen evro, nižje kot v lanskem letu," še pove Molan.

Občina je Komunalo Brežice, ki je v njeni stoodstotni lasti, lani in v letošnjem letu dokapitalizirala za 150 tisoč evrov.

(eP)

brežice
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja