Skip to main content
V Posavju 19.5° C Ponedeljek, 14. junij 2021
23.11.2020
13:03
Direktorica ZD Krško o stanju v občini, 23. november 2020
Grafika: ePosavje.com
Z direktorico Zdravstvenega doma Krško Tatjano Fabjančič Pavlič smo se v ponedeljkovem dopoldnevu pogovarjali o epidemiološki sliki v občini v teh dneh, pa tudi o hitrih testih za občane in zaposlene.

Od konca septembra do danes v Krškem 466 primerov okužb

KRŠKO V občini Krško so od 30. septembra do 21. novembra potrdili 466 primerov okužbe s SARS-CoV-2 virusom, od tega samo v zadnjih sedmih dneh 122 primerov. Največ potrjenih primerov okužbe (37) je bilo prejšnji teden v četrtek ob pojavu virusa v Domu starejših občanov Krško, na kar je opozorila tudi direktorica Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič, ko smo se z njo pogovarjali v ponedeljkovem dopoldnevu.

"Okužbe so še razpršene med prebivalstvom"

Porasta števila testiranih ne beležijo

Na vstopni točki za odvzem brisov v Zdravstvenem domu Krško sicer ne beležijo porasta števila testiranih. "Večje število testiranih se odraža pri podjetjih, ki hočejo za svoje zaposlene zagotoviti varstvo in preprečitev okužbe. Mislim, da so med prebivalstvom okužbe še zapršene," je ob tem dejala direktorica Zdravstvenega dom Krško. 

"Izbrani osebni zdravniki so tisti, na katere se obračajte kot občani"

"Dejansko je veliko na zavesti posameznika, da upošteva karanteno, izolacijo in okužbe ne prenaša. Naši izbrani osebni zdravniki se v tem času še posebej angažirajo, da predajajo informacije kako ravnati v času karantene, kako ukrepati znotraj družine in o obveščanju delodajalcev, kar je sedaj obveznost vsakega posameznika. To je edina stvar, ki v tem času lahko prepreči širjenje. Epidemiologi sedaj kontaktov več ne iščejo, sedaj so izbrani osebni zdravniki tisti, na katere se obračajte kot občani, kot pacienti in tam boste dobili informacije."

O hitrih antigenskih testih

V ponedeljek nekatere zdravstvene delavce že preizkusili s hitrimi testi

V Krškem imajo pri diagnostiki na voljo tudi že hitre, ti. antigenske, teste. "Hitre teste smo naročili, testiranje z njimi pa je zaenkrat še omejeno. Nekaj jih imamo za nujne primere, za delavce v kritični infrastrukturi in za naše zaposlene zdravstvene delavce. Danes smo že testirali prve hitre teste za naše zaposlene. Nasplošno jih še ne moremo uporabljati. Ko jih bo na voljo večje število, pa bomo pristopili k rednemu testiranju zdravstvenih delavcev, kot je v navodilu Ministrstva za zdravje," dodaja sogovornica.

Tudi samoplačniški testi

Bodo pa možni tudi samoplačniški hitri testi na okužbo s COVID-19, po sistemu kot ga poznamo iz klasičnih, PCR, testov, ki jih opravljajo na vstopnih točkah. 

Zdravstveni dom Krško, november 2020

Prejšnji petek delež pozitivnih 35%

Na vstopni točki ob Zdravstvenem domu Krško sicer dnevno opravijo med 20 do 30 testov, teste pa v občini Krško opravljajo tudi koncesionarji. "Število okuženih se dnevno sešteva in je dosegljivo na spletni strani NIJZ," dodaja direktorica. Prejšnji petek so sicer na vstopni točki v Zdravstvenem domu Krško zabeležili visok delež pozitivnih primerov, skoraj 35% pozitivnih.

"Verjamem, da so bili vzeti brisi simptomatskim pacientom"

"Verjamem, da so brisani simptomatski pacienti in zato je število brisov temu primerno višje. Po moje pa je veliko prebivalcev, ki ne vedo, da so okuženi in prenašajo okužbe, so asimptomatski in zato so okužbe tudi razpršene po občini," nam je še povedala Tatjana Fabjančič Pavlič. Razen pojava virusa v Domu starejših občanov Krško, kjer so prejšnji petek potrdili 22 primerov okužbe (18 med stanovalci in 4 med zaposlenimi, sogovornica pravi, da o žariščih v občini sicer ne moremo govoriti.

(bš)

krško
koronavirus
video

Pridružite se nam