Skip to main content
V Posavju 1.1° C Sreda, 19. januar 2022
16.02.2021
13:25
Z direktorico ZD Krško o testiranjih
Grafika: ePosavje.com
Z direktorico Zdravstvenega doma Krško Tatjano Fabjančič Pavlič smo se v ponedeljkovem dopoldnevu pogovarjali o testiranjih v minulem, tem in naslednjem tednu.

Z direktorico Zdravstvenega doma Krško o testiranjih

Posavje ni več na 1. mestu med regijami

KRŠKO V soboto smo v Posavju po točno 50. dneh zapustili 1. mesto slovenskih regij po 7-dnevni in 14-dnevni incidenci na 100.000 prebivalcev in že po nedeljskih testiranjih smo padli še za mesto navzdol, zdaj smo tretji.

Prejšnji teden kolone v Krškem

Prejšnji teden so v Krškem zaznamovala testiranja zaposlenih v šolskih in storitvenih dejavnosti, ko so zjutraj zapolnili parkirišče in ceste okrog Zdravstvenega doma Krško. Z direktorico Tatjano Fabjančič Pavlič smo se pogovarjali o testiranjih v minulem, v tem in naslednjem tednu.

Hitra antigenska testiranja v Krškem

Ob ponedeljkih in petkih testiranja za šolstvo, trgovino in storitvene dejavnosti

Od 7. do 10. ure

"V Zdravstvenem domu Krško smo se v tem tednu odločili, da naredimo posebej testiranja za presejalne programe, kar pomeni za zaposlene v vzgoji in izobraževanju, storitvenih dejavnosti in v trgovini. To naj bi potekalo vsak ponedeljek in petek od 7. do 10. ure," je povedala Tatjana Fabjančič Pavlič. Prostovoljno hitro testiranje prebivalstva bo potekalo v terminih kot doslej, v torek, sredo in četrtek od 7. do 10. ure.

Po potrebi v nedeljo še dodaten termin

"Verjamemo, da bodo ti termini zadostili trenutnim potrebam, sicer pa jih bomo prilagajali potrebam v prihodnjem tednu, ko pričakujemo še odprtje šol. Pričakujemo večji naval zaposlenih za testiranje iz šolstva, po potrebi bomo odprli še dodaten termin v nedeljo," je dodala sogovornica.

Zaposleni iz trgovine in storitvenih dejavnosti pod presejalno testiranje

Prejšnji teden so sicer zabeležili množičen odziv na testiranjih v začetku tedna. "Opazili smo, da je bil iz dejavnosti trgovine večji pritisk. Pa tudi navodilo Ministrstva za zdravje smo prejeli v petek, da vsi zaposleni iz trgovine in storitvenih dejavnosti sedaj spadajo pod presejalno testiranje, smo se odločili, da ponudimo te termine, da ne bo prišlo do prevelikih zastojev v času množičnega testiranja."

"Lažje obravnavamo ljudi, če se prehodno naročijo"

Direktorica ob tem dodaja, "da lažje obravnavamo ljudi, če se predhodno naročijo, sploh skupine nad 5 oseb. Priporočamo, da pokličejo na našo telefonsko številko in se naročijo. Sicer pa naj upoštevajo ta termin od 7. do 10. ure, kadar gre za posameznike.

Februarja v Krškem doslej 182 primera okužbe

V Krškem so februarja zabeležili 182 primerov okužbe, največ 2. februarja, ko so s PCR in HAT testi potrdili 39 okužb. Od konca prejšnjega tedna v skupno statistiko, ki jo vodijo na NIJZ, štejejo le s PCR testi potrjeni pozitivni primeri in ne več skupaj sešteti HAT in PCR testi. V soboto in nedeljo v Krškem niso potrdili novih primerov, v prejšnjem vikendu so potrdili tri primere.

Koliko testiranj opravijo v Krškem?

In koliko testiranj opravijo v Krškem? "Če so naročeni, je število testov veliko več, nekje od 60 do 70. Kar pomeni, da predhodno vnesemo vse osebne podatke, telefonske številke in je to nekako predpriprava dan predtem in testiranje lepo teče. V kolikor pa tega ni, pa nekje 20 do 30 oseb na uro," dodaja direktorica.

COVID-19, testiranje

Koliko zaposlenih sodeluje pri odvzemu brisov?

V petek so sicer imeli v Krškem na odvzemu brisov 7 zaposlenih. "Dva administrativno vnašata storitve in podatke o rezultate testiranj v bazo podatkov, da lahko testiranci prejmejo podatke prek SMS-ov, štirje pa so pod šotorom in so izvajali brise. Bil je tak nenapovedan pritisk iz storitev in trgovine, da je bilo potrebno posamezno odčitavanje in to je naredilo zastoj," je sogovornica še dodala razloge za gnečo na vstopni točki za odvzem brisa na COVID-19, ki je vzpostavljena na parkirišču izza Zdravstvenega doma Krško.

(bš)

krško
koronavirus
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja