Skip to main content
V Posavju 3.2° C Petek, 28. januar 2022
08.05.2020
13:40
V boju z različnimi okužbami in obolenji nam bo pomagal okrepljen imunski sistem. Gre za kompleksno tkivo, ki prepoznava in uničuje mikrobe, kot so virusi in bakterije.

Pogovarjali smo se z Jankom Pircem

Kako je pri krepitvi imunskega sistema učinkovita konoplja oz. njene učinkovine?

Imunski sistem krepimo z ustrezno in uravnoteženo prehrano, rednim in zmernim gibanjem ter kakovostnim spancem. Kako je pri krepitvi imunskega sistema učinkovita konoplja oz. njene učinkovine? Pogovarjali smo se z Jankom Pircem.

Konopljo prideluje in predeluje

Z njo se ukvarja zadnjih devet let

Janko Pirc se je s konopljo začel ukvarjati pred devetimi leti, ko je z njeno pomočjo je želel lajšati bolečine svoji tedanji partnerki, ki je zbolela za multiplo sklerozo, in pomagati sinu s sladkorno boleznijo. "S konopljo se ukvarjam od leta 2011, zadnja leta dosti bolj intenzivno. Moram poudariti, da samo učenje poteka vsak dan," nam je povedal sogovornik, ki konopljo danes prideluje in predeluje. "Imam lastno proizvodnjo, lastne sušilne in kombajn. Nekaj njiv imamo lastnih, nekaj v najemu. Stremimo pa k temu, da je vse ekološko, vse čisto."

"V boju z različnimi okužbami in obolenji nam bo pomagal okrepljen imunski sistem"

Pirc zdaj s konopljo pomaga drugim. "70 do 80 procentov pride do nas rakavih bolnikov. Ogromno pride k nam oseb po cepljenju. Na je uspelo, da je šlo šest izdelkov na recept," pravi sogovornik. V boju z različnimi okužbami in obolenji nam bo pomagal okrepljen imunski sistem, poudarja Pirc.

Od leta 2017 je uporaba konoplje omogočena v medicinske namene

Najbolj znana, proučena in tudi v medicini uporabljena kanabinoida sta THC in CBD. A kot pojasnjuje Pirc, ima konoplja več kot 140 kanabinoidov in najbolje delujejo izvlečki iz celotne rastline, saj skupaj delujejo sinergijsko. To so poimenovali »entourage« efekt. V Sloveniji je sicer od leta 2017 omogočena uporaba konoplje v medicinske namene, a sodelovanje z zdravstveno stroko zaenkrat še ni takšno, kot bi si želeli, še dodaja sogovornik.

(eP)

brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam