Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
13.10.2021
21:36
Odprtje obnovljenih mostov v Brežicah
Foto: ePosavje.com
Slabi dve leti in pol po podpisu pogodbe za obnovo železnega mostu čez reko Savo v Brežicah v soboto, 16. oktobra, prihaja velik dan za Brežičanke in Brežičane. Znova bodo namreč odprli oba mostova.

V soboto v Brežicah znova prek mostov čez Savo in Krko

BREŽICE Most čez reko Savo so izgradili leta 1906, tri desetletja pozneje so obnovili vozišče in odstranili gramozno vozišče, naslednjič so ga obnovili leta 1970 in za promet je bil odprt vse do leta 1987. Takrat so ga zaradi dotrajanosti za več let zaprli in v obnovi od 1991 in 1996 med drugim zgradili novo sovprežno betonsko voziščno konstrukcijo, vgradili nove dilatacije in okrepili diagonale glavnih nosilcev.

Obnove: 1970, 1991 - 1996, 2018 - 2021

Mostova sta zdržala vse do novembra 2017, ko so ju znova zaprli za ves promet. Marca naslednje leto so podpisali pogodbo za obnovo železnega mostu čez reko Savo, po končani njegovi obnovi so podpisali pogodbo še za obnovo mostu čez Krko in po treh letih se lahko v Brežicah znova veselijo.

"Naš tehnični spomenik"

Mostova sta pomembna simbola tako samega mesta kot občine. "Gre za most, ki je star več kot 100 let in je na nek način tudi naš tehnični spomenik. V letih 2017 in 2018 smo obnovili most čez Savo, v letih 2020 in 2021 pa smo obnovili še srednji del med mostovoma in most čez Krko," je povedal brežiški župan Ivan Molan.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Most čez Krko je bil v boljšem stanju

Občina Brežice se je za zahtevno sanacijo odločila zaradi dotrajanosti savskega mostu, njegov spodnji del je namreč prizadela močna korozija, ki je ogrozila njegovo trdnost in nosilnost. Most čez Krko je bil v bistveno boljšem stanju, a kljub temu pomemben prenove. "Zdaj lahko z veseljem povem, da sta oba mostova dokončana in bosta od sobote sproščena za promet."

Molan: "Most je izjemnega pomena"

Vrednost obnove je znašala okoli 2,5 milijona evrov, celoten železni most pa je obnovilo podjetje Rafael iz Sevnice. "Ta most je izjemnega pomena, njegova obnova pa je bila velik finančni in izvedbeni zalogaj, saj je bilo potrebno cel most privzdigniti, zamenjati vso nosilno konstrukcijo pod njim ter urediti srednji del med mostovoma," dodaja Molan.

Odprtje obnovljenih mostov v Brežicah

Kako bo po novem urejen promet?

V času obnovitvenih del je bilo med Brežičani slišati, da bo most po obnovi odprt samo za pešce in kolesarje. Zdaj je jasno, da temu ne bo tako. Brežiški župan nam je v sredo povedal, da bo promet čez most še naprej urejen tako kot v preteklosti. In kako bo to? "Enosmerno za osebna vozila in dvosmerno za pešce in kolesarje," pravi Molan in ob tem doda, da z obnovljenim mostom tudi Brežice dobivajo neko novo podobo.

(bš, eP)

brežice
fotogalerija
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice