Skip to main content
Ponedeljek, 4. marec 2024
22.12.2019
11:16
Jože Blaj, 90-letnik
Foto: Doroteja Jazbec
Zadnji letošnji jubilant iz Radeč je 90-letnik Jože Blaj.

"Dokler hodite po Titovi, vemo, da ste še v redu."

90 let Jožeta Blaja

RADEČE "Dokler hodite po Titovi, vemo, da ste še v redu." Tako je radeški župan pozdravil zadnjega med letošnjimi jubilanti, katerih letnica rojstva je umeščena v 1929. Jože Blaj, ki je svojih 90 let napolnil v sredo, je v včerajšnjem opoldnevu po že uveljavljeni tradiciji prejel čestitke s strani Občine Radeče, Društva upokojencev Radeče in Krajevne organizacije Rdečega križa Radeče.

Jožeta, ki je rasel v Podkraju, na domačiji, katere se drži domače ime "Pr' Murn'čk", še danes marsikdo pozna po imenu te drobne živali. Bil je tretji zapovrstjo med devetimi otroki, imel je štiri brate in štiri sestre. V svojem življenju je doživel marsikaj. Tudi vojno vihro - spoštovanja vredno dobrega spomina kar izstreli: "6. decembra 1942 smo bili izgnani, iz Rajhenburga so nas poslali v Nemčijo, nazaj v Radeče sem prišel 15. septembra 1945."

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

Parcelo za hišo, v kateri stanuje s svojo družino, sta z ženo kupila, "potem pa delala kot živina" doda soproga Polda, ki jima je rodila hčer Heleno in sina Romana. Jože je ogromen delež potrebnega dela za gradnjo hiše opravil sam, s pomočjo prijateljev. Sicer je njegovo službeno plat življenja zaznamovalo delo v Ojstrem, kjer je bil rudar, nato je delal 27 let v tovarni Izolit v Radečah in še devet let v radeški papirnici.

Posebnost njegovega jubileja je v letu 2019 v dvojnosti: poleg 90. rojstnega dne obeležuje tudi 70 let članstva v domači gasilski organizaciji. Član PGD Radeče je Jože Blaj postal po zaslugi g. Izlakarja, kateri ga je - poleg njega pa še Ludvika Breznikarja, Janka Breznikarja in Vikija Kmetiča - nagovoril, da so se pridružili gasilskim vrstam.

Čestitke so mu, ob tem ko je prejel tudi skupno darilo, izrekli župan Občine Radeče, Tomaž Režun, sekretar Območnega združenja Laško-Radeče, Vlado Marot in predsednica Društva upokojencev, Jožefa Novak, kot tudi predsednik in tajnica KO RK Radeče, Miha Kunej in Terezija Ocepek.

Ob pogostitvi, ki so jo pripravili slavljenčevi domači, je sledilo obujanje spominov, s čimer so se vsi zbrani, z jubilantom Jožetom na čelu, sprehodili skozi njegovih devet desetletij.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Zadnje novice