Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
19.05.2021
20:41
Zaključek 1. faze posodobitve letališča Cerklje ob Krki
Foto: ePosavje.com
S prvo fazo posodobitve letališča Cerklje ob Krki so začeli v 2009. Ta je končana, Javna agencija za civilno letalstvo je izdala obratovalno dovoljenje za delovanje letališča v pogojih VFR/IFR CAT I.

Zaključek 1. faze posodobitve letališča v Cerkljah

BREŽICE V sklopu projektov v prvi fazi prenove so zgradili nov kontrolni stolp, ploščadi in navigacijska sredstva. Na ti. zemeljski strani so zgradili hangarje, komplet skladišča goriv, druga skladišča ter kot zadnjega izmed objektov, gasilsko - reševalni objekt. "Obsežna infrastruktura je zgrajena, ena od posebnosti je, da smo zgradili nadomestno cesto med letališčem in sosednjimi naselji," je povedal Jože Lacko, vodja projekta posodobitve letališča, jo bodo končali v letih 2027 / 2028.

V sredo bodo ob končani 1. fazi posodobitve letališča pripravili manjšo slovesnost. Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Janez Gaube in minister za obrambo Matej Tonin sta v deževnem sredinem dopoldnevu s prerezom traku simbolično končala I. fazo posodobitve letališča, na slovesnosti so je poveljnik zračnih sil ZDA v Evropi in Afriki general Jeffrey L. Harrigian.

"Želja je bila, da se uredi tudi infrastruktura okoli letališča"

"V občini Brežice v  letih 2006, 2007 pristopili k dogovoru o posodobitvi letališča. Želeli smo, da se tu izgradi moderno in varno letališče s civilnimi standardi. V občini imamo letalski center, v katerem izvajajo različne aktivnosti letalstva. Naša želja je bila, da se uredi infrastruktura okoli letališča in na račun dogovora z ministrstvom smo uredili kar precej infrastrukture. Danes smo odprli prečudoviti most, spomeniško zaščiten lesen most. Brez pomoči ministrstva bi težko izvedli investicijo, ki je skupaj s cesto vredna okoli milijona evrov," spomne brežiški župan Ivan Molan.

Dogovorili projekte za naslednje leto

Ministrstvo za obrambo je v skladu z dogovorom sofinanciralo obnovo in nakup gasilske opreme. "Na začetku je bila sofinancirana gasilska lestev, v zadnjih dveh letih pa posebna vozila za gasilsko društvo Cerklje ob Krki in Brežice. Danes smo se dogovorili za projekte v naslednjem letu," dodaja Molan. Kot izpostavlja, bo poudarka na infrastrukturi ob samem letališču. "Tu gre za cesto in pločnik od Cerkelj proti Črešnjicam." Vojašnica Jerneja Molana je sicer ob gradnji osnovne šole v Cerkljah ob Krki priskočila na pomoč tamkajšnjim učencem in jim v času obnove in gradnje šole ponudila prostor za šolanje.

Podnevi in ponoči, v vseh vremenskih razmerah

Na Ministrstvu za obrambo pravijo, da so dodatno umestili instrumentalne procedure za prilet in odlet v pogojih zmanjšane vidljivosti. Letališče lahko tako uporabljajo v vseh vremenskih pogojih, podnevi in ponoči.

Vpliv vremena na letalske operacije bo zmanjšan na minimum

Letališče je s tem postalo operativno v realnih pogojih, saj bo vpliv vremena na letalske operacije zmanjšan na minimum. "Letališče Cerklje ob Krki s tem dobiva novo vlogo tudi na področju logistične podpore Slovenske vojske, saj je večino letov v ta namen mogoče izvesti zaradi nove zmogljivosti s te lokacije," pravijo na Ministrstvu za obrambo.

Nove pridobitve so že preizkusili

Nove pridobitve so že preskusili vojaški letalci nekaterih zavezniških držav, ki od 17. do 22. maja sodelujejo na območju Slovenije na vaji Jadranski udar 2021 v organizaciji 15. polka vojaškega letalstva.

"Nepogrešljiv element za varno pristajanje zrakoplovov"

Andrej Hostnik, častnik prvi pilot za varnost letenja iz Letalske šole Slovenske vojske, je povedal, da je vzpostavitev zemeljskih navigacijskih sredstev na letališču velik korak k modernizaciji operativnega letenja in usposabljanja pilotov v zahtevnejših vremenskih pogojih.

"Sistem za natančen prilet je v civilnem in vojaškem letalstvu že 90 let nepogrešljiv element za varno pristajanje zrakoplovov in tega bomo zdaj začeli uporabljati. Omogoča izvedbo nalog v zahtevnejših pogojih, posadkam nudi varno vrnitev na matično letališče, še posebej v primeru nenadnega poslabšanja vremena."

brežice
slovenska vojska
letališče cerklje ob krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja