Skip to main content
V Posavju 5.6° C Petek, 3. februar 2023
14.07.2020
10:32
Obnova Doma svobode v Brestanici
Grafika: ePosavje
V začetku letošnjega leta je stekla že dolgo časa načrtovana obnova Doma Svobode Brestanica. Glavnina del obnove je že končana, več pa v prispevku iz oddaje Posavski tednik v nadaljevanju novice.

Zaključena obnova Doma svobode v Brestanici

KRŠKO Brestaniški Dom svobode je v letošnjem letu deležen temeljite notranje prenove. Dela so v večini zaključena. "V nadaljevanju naj bi skupaj s Krajevno skupnostjo Brestanica priskrbeli še stole, tako da bi bil objekt v celoti opremljen in primeren za uporabo. Investicija, brez notranje opreme, je v višini 123.000 evrov. Za stole in notranjo opremo pa bo predvidoma potrebnih še okoli 30.000 evrov," je ob tem povedal krški župan Miran Stanko

"Dom svobode je res naš dom"

Na prenovo so čakali dolgo časa

Obnove se veselijo predvsem v Kulturnem društvu Svoboda Brestanica, ki upravlja z Domom svobode. Njegova lastnica je sicer tamkajšnja krajevna skupnost, s katero društvo zelo dobro sodeluje. Margareta Marjetič, predsednica KD Svoboda Brestanica, ob tem pove, "da nam je Dom svobode res dom. To je naše pribežališče, tu notri se dogaja vse, kar ljudem pokažemo - vaje za igre, vaje za ples, imamo prostore za pevce. Tu so vsi rekviziti in vsa opremo, ki jo potrebujemo v predstavah."

"Najbolj smo veseli, da smo utrdili strop"

Na prenovo so čakali dolgo časa, dodaja Marjetičeva, saj je bila dvorana že okoli leta 1995 zelo zapuščena. "Dvorana je bila prenovljena 1954 in od takrat so bile urejene samo podrobnostim malenkosti. Potem smo tudi mi poskušali z obnovami, a nam ni uspevalo. Predvsem zaradi tega, ker ni bila naša last. Šele od 2002 naprej je stavba naša last in od takrat smo se trudili postoriti veliko stvari. Najbolj smo veseli, da smo utrdili strop, ki je že kar malo popuščal. Celovite prenove pa ni bilo in ta se je zgodila od lanskega na letošnjo leto," dodaja sogovornica.

Največja skrb je bilo izboljšanje akustike

"Plošče in zavese so pobirale največ glasov"

Največja skrb jim je bila, da poboljšajo akustiko dvorane. Kot pravi Margareta Marjetič, "so heraklitne plošče in zavese izredno pobirale glasove. Zdaj je to urejeno in zdi se, da je aktustika urejena. Ko bomo pa prvič zaigrali igro, pa bomo šele bolj vedeli, kaj smo res pridobili."

Prva prireditev v domu? Gledališka igra

Obnovljena dvorana jim bo dala novega zagona, je prepričana predsednica društva – da tega ne bo malo in da bodo nadaljevali z gledališkimi igrami. "Zadnja gledališka igra nas čaka. Z njo smo se selili najprej v osnovno šolo, nato v Dom XIV. divizije Senovo, že smo natisnili plakate, a potem na njih lepili obvestila, da je igra odpovedana zaradi epidemije. To nas čaka, to bo verjetno prva gledališka prireditev v tej dvorani. Vse sekcije se bomo predstavile na otvoritveni prireditvi. Upamo, da bo to enkrat v septembru.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

posavski tednik
krško
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi