Skip to main content
Četrtek, 21. september 2023
13.02.2020
11:56
Kviz Mladi genialci v Krškem
Grafika: ePosavje.com
Pretekli teden je v Krškem potekalo zaključno tekmovanje projekta Mladi genialci. V znanju iz energetike so se pomerili dijaki iz štiriindvajsetih programov srednjih šol iz vse Slovenije.

Največ znanja so pokazali dijaki ŠC Krško - Sevnica

Zaključni kviz projekta Mladi genialci

KRŠKO V napetem kvizu so največ znanja pokazali dijaki Srednje poklicne in strokovne šole Krško, program elektrotehnik iz Šolskega centra Krško-Sevnica. Šolske ekipe s po tremi dijaki so se v živo pomerile na odru Kulturnega doma Krško in s svojim znanjem navdušile navijače. Po napetih uvodnih tekmovalnih krogih je v finalu zmago slavila ekipa elektrotehnikov Srednje poklicne in strokovne šole Krško iz Šolskega centra Krško-Sevnica. Drugo mesto so zasedli dijaki Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana, tretje mesto pa dijaki Srednje strojne šole Tehniškega šolskega centra Maribor.

Letos so razširili teme na tekmovanju

"Letos je prijavljenih 24 ekip, na kar smo zelo ponosni. Po izobraževanjih, ki smo jih v sodelovanju z Nuklearno elektrarno Krško imeli v prostorih GEN energije smo dobili odzive, da so tako dijaki kot mentorji izredno zadovoljni. Letošnja posebnost je, da smo razširili teme tekmovanja, tudi literaturo, in smo dali dijakom izziv, da tudi nadgradijo znanje, kajti v energetiki se znanje hitro spreminja," je povedal Garsia Kosinac z GEN energije.

Tekmovanje iz znanja energetike

Povezovanje znanja, idej in izkušenj

Skupina GEN z družbama GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško. Organizatorji tako s projektom spodbujajo tudi zanimanje za tehniko in naravoslovje, s čimer želijo mlade dodatno motivirati za izbiro poklicne poti na področju tehnike in naravoslovja. Generalni direktor GEN energije Martin Novšak pravi, da se že pozna učinek tega osmega tekmovanja. "V srednjih šolah je čedalje večje zanimanje – tako za področje naravoslovja kot tehnike in predvsem energetike, ki je osnova našega delovanja za naprej, našega življenja in vsekakor smo veseli, da so se dijaki odzvali v takem številu." Sodeč po rezultatih je znanje nadpovprečno, še dodajajo organizatorji. Kviz pomembno prispeva k povezovanju znanja, idej in izkušenj ter dijake spodbuja k poglobljenemu proučevanju celovite zgodbe o energiji, trajnostnih in obnovljivih virih energije, osnovnih energetskih pojmih, podnebnih spremembah in radioaktivnosti.

Kako vzpodbuditi mlade za usmeritev v naravoslovno-tehnične poklice?

"Ne le Slovenija, celotna Evropa potrebuje čedalje več tehničnih znanj"

In na kakšen način organizatorji še spodbujajo mlade za usmeritev v naravoslovno-tehnične poklice? "Najprej z zaposlovanjem ljudi, ki imajo to znanje. S tem dajemo spodbude, da je v tem perspektiva, da gre za zanimivo delo, da je v tem bodočnost in s tem dajemo mladim prostor za to, da se odločajo za študij naravoslovja. Nenazadnje tudi trg dela kaže na to, da potrebuje ne le Slovenija ampak celotna Evropa čedalje več tehničnih znanj, da smo na tem področju v zadnjem desetletju izgubili. Seveda se že dogaja, da se mladi tudi z gimnazij in drugih šol odločajo za študij tehnike in verjamem, da je to tudi bodočnost za slovensko gospodarstvo," odgovarja Martin Novšak.

Letos so četrtič tekmovali srednješolci

Naslednje leto znova osnovnošolci

Doslej so se na kvizu Mladi genialci štirikrat pomerili učenci osmih in devetih razredov posavskih osnovnih šol, letos pa so četrtič tekmovali dijaki slovenskih elektrotehniških in strojnih šol ter tehniških gimnazij. Prihodnje leto tako znova sledi regijsko tekmovanje, namenjeno osnovnošolcem.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(bš)

krško
gen energija
video
posavski tednik

Pridružite se nam