Skip to main content
Petek, 1. december 2023
22.03.2021
19:13
Vilma in Dani Siter
Foto: DiŽ
Zakonca Vilma in Dani Sitar sta v petek, 19. marca, prejela najvišje papeško odlikovanje.

Zakoncema Siter najvišje papeško odlikovanje

KRŠKO Na četrtkovo jožefovo je ob prazniku varuha družine v novomeški stolni cerkvi sv. Nikolaja potekalo slovesno bogoslužje, med katerim je apostolski nuncij v Sloveniji msgr. dr. Jean-Marie Speich ustanoviteljema društva Družina in Življenje, Daniju in Vilmi Siter podelil najvišje papeško odlikovanje »Pro Ecclesia et Pontifice« (iz latinščine: Za Cerkev in papeža) za delovanje na področju zakonskih skupin in odnosov med zakonci.

Društvo Družina in Življenje, ki deluje od leta 2000 in je v lanskem letu obeležilo 20-letnico delovanja, združuje več sto prostovoljcev – voditeljskih parov, pričevalcev in govorniških parov, ki vodijo skoraj 250 zakonskih skupin po vsej Sloveniji, v njih pa se srečuje več kot 1500 zakonskih parov. Vodilo njihovega delovanja je: »Gradimo odnose, za katere je vredno živeti in jih prenašati naprej.«

Kot navajajo v Družini, slovenskem katoliškem tedniku, je papeško odlikovanje doslej v 133 letih prejelo le pet Slovencev: leta 1909 duhovnik in cerkveni pravnik dr. Jakob Ukmar, leta 1966 pravnik in politik dr. Andrej Gosar, leta 2004 zgodovinarka dr. Tamara Griesser-Pečar in zdravnik dr. Tone Kunstelj, leta 2009 pa duhovnik jezuit p. Vital Vider.

Papeško odlikovanje »Pro Ecclesia et Pontifice« je 17. julija 1888 prvič podelil papež Leon XIII., in sicer tistim, ki so pomagali pripravljati razstavo, povezano z njegovim zlatomašnim jubilejem v Vatikanu.

Duhovnik in pravnik dr. Sebastijan Valentan je za Družino pojasnil, da se omenjeno odlikovanje podeljuje tako klerikom kot laikom (moškim in ženskam) za zvesto služenje Katoliški cerkvi in za izredne zasluge, in ga v fizični obliki tudi opisal: medalja v obliki križa je pozlačena in pritrjena na poseben trak bele in zlate barve (barve papeške zastave). Na sprednjem delu je podoba prvakov apostolov sv. Petra in sv. Pavla. Na levem kraku križa je napis Pro Ecclesia (za Cerkev), na desnem kraku križa pa et Pontifice (in papeža). Na vrhu zgornjega kraka križa je papeški grb. Na konicah drugih krakov so majhni grški križi. Pod upodobitvijo svetnikov je latinsko ime papeža. Na hrbtni strani je grški križ. Odlikovanec medaljo nosi na prsni strani.

Leskovčana Vilma in Dani sta pred dobrima dvema desetletjema zapustila svoji socialno varni službi (Vilma je zdravnica, specialistka splošne prakse, ki je delala v ambulanti Senovo pod okriljem krškega zdravstvenega doma, Dani pa je učitelj angleškega jezika in knjižničar, v devetdesetih je bil mandat in pol župan Občine Krško), ustanovila društvo Družino in Življenje in začela z delom. Ravno januarja letos je minilo okroglih 20 let, odkar sta začela s prvimi petimi zakonskimi skupinami.

Zakonca Siter, ki sta starša štirih odraslih in poročenih otrok (Benjamina, Timoteja, Tobije in Ana Marije) ter babica in dedek 16 vnukom, sta tako svoje izkušnje, sposobnosti in moči v celoti posvetila delu z zakonci in družinami. In to počneta več kot uspešno, če gre soditi po prejemu laskavega priznanja, ki je vsekakor nadgradnja najvišje nagrade Slovenske škofovske konference, odličja sv. Cirila in Metoda, ki sta jo za njune zasluge pri ustanavljanju in vodenju društva Družina in Življenje prejela konec septembra 2019.

Doroteja Jazbec/vir in foto: DiŽ

leskovec pri krškem
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja