Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
21.11.2020
14:13
Lisec, pogovorna oddaja
Foto: ePosavje TV
Na ePosavje TV smo v torek gostili pogovor s poslancem Tomažem Liscem (SDS). Pogovor je tekel o delu vlade v tem mandatu, o epidemiji COVID-19 in posavskih temah.

Poslanec ste že tretji mandat, dobro poznate delo in prioritete. Menite, da smo zaradi epidemije postavili kakšne pomembne zadeve na stranski tir?

LISEC Mislim da, če gledam čisto praktično, en teden že usklajujemo z ministrom za infrastrukturo nujni sestanek pa nikakor ne pridemo skupaj, ravno zaradi te epidemije, tako da ja, vse skupaj vsaj na tej vidni ravni malo zaostaja. Je pa dejstvo, da je državna uprava pri nas naoljen aparat, ki bi moral delovati in jaz sem sam večkrat rekel, da ne glede na to, da se določeni glavni ministri in državni sekretarji pa še kdo drug izključno ali vsaj 80 % ukvarja z epidemijo, da imamo recimo na ministrstvih po 200 ali 500 ali še več ljudi, ni hudirja, da ne bi bili tam ljudje, ki niso samo neusposobljeni tudi dolžni procesirati vse tiste vsako dnevne težave, ki se pojavljajo, ampak tudi sposobne uresničevati vse tiste koalicijske zaveze, ki smo jih izdali.

Moram reči, da je odvisno predvsem od vsakega ministra odvisno ali je dovolj trden in strog do svojih podrejenih na ministrstvih, da točno ve kaj želi zahtevati in tudi kdaj in kakšne rešitve pričakuje od svojih zaposlenih in tukaj moram priznati, da če gledam samo iz svojega področja, sem v preteklih dveh letih postavil 150 poslanskih vprašanj in šele sedaj dobivam, ko lahko osebno ali preko različnih sporočil ali pa na štiri oči posameznega ministra pocukam za rokav in rečem poglej minister, tole je problem, poskušaj ga rešiti.

Govoril z ministrom Vrtovcem, preko SMS sporočil sva si dopisovala. Ena zelo banalna zadeva, kar se tiče avto šol v Sloveniji stoji, ker uradniki na ministrstvu nekako nimajo volje tega rešiti. Jaz upam, da se bo ta zadeva, ki ima vsa dve, tri dobre zadeve tudi za Posavje in ostale občine, v doglednem času rešila. Tako, da nismo v peti prestavi, kot bi lahko bili, smo pa nekje na štartu četrte prestave. Torej večina kakor toliko deluje, je pa res, da smo očitno slovenski narod tako izpopolnjeni, da ko nekdo reče, da ni vse idealno, takoj sami zaviramo, namesto, da bi našli rešitve in dali sami v višjo prestavo.

Kakšno je pa sicer stanje v koaliciji?

LISEC Deluje sicer dokaj trdno, so se pa pojavljale težave znotraj nekaterih koalicijskih strank. Bile so recimo težave pri nabavi zaščitne opreme pa raspiratorjev. Kar se tiče teh problemov z zaščitno opremo, mislim da so bile povsod podobne težave, le da pri nas beremo samo o slovenskih primerih. Ne trdim, da je bilo vse idealno in optimalno. Verjetno je tu pa tam kak posameznik, oziroma kakšna pravna oseba želela rešiti svoj vrtiček, kar se tiče pa delovanja koalicije na splošno v tem mandatu, gre za koalicijo štirih strank, kar je bolj naporno, kot pa če vladaš sam ali pa morda samo s pomočjo ene stranke.

Ampak glede na to, da gre za večino poslancev, s katerimi se poznamo že od prej in s katerimi tudi, ne glede na to, da smo bili določeni poslanci tedaj v opoziciji, drugi pa del koalicije, ni prihajalo do osebnih zamer, tako da sem jaz, kot namestnik vodje poslanske skupine SDS, prisoten na marsikaterem koalicijskem usklajevanju in moram reči, da prihaja do zelo vsebinskih razprav, nikoli do teh razprav, mi v tej stranki želimo to, vi nam nagajate, tega ne bi sprejeli …

Moram reči, da na vsebinski ravni, kot tudi na osebni ravni, vsi poslanci koalicije, vsaj tisti, ki smo malo bolj izpostavljeni, zelo dobro sodelujemo in tudi tisti morda malo bolj tihi poslanci, ki so iz določenih strank, ki morda niso tako medijsko izpostavljeni. Če z njimi govorim na hodnikih državnega zbora, ne vidijo nobenega problema pri delovanju te koalicije. Ravno zadnjič mi je poslanec SMC-ja rekel, da ne verjame, da niti v vladi Cerarja niti v vladi Šarca, ni toliko dosegel za svoj volilni okraj, kot je dosegel v teh osmih, devetih mesecih pod vladavino te vlade.

(eP)

video
sevnica
politika

Pridružite se nam

Novice iz Posavja