Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
27.10.2021
13:37
75 let Gimnazije Brežice
Grafika: ePosavje.com
Prejšnji teden so na Gimnaziji Brežice s prireditvijo Naša pot obeležili 75-letnico šole in ob jubileju predstavili zbornik, v katerem je zbrana zgodovina šolstva na Trgu izgnancev 14 v Brežicah.

75 let Gimnazije Brežice

BREŽICE Dijaki so s prireditvijo Naša pot prikazali prehojeno pot brežiške gimnazije. 75-letnico so zaradi epidemije obeležili z enoletno zamudo, vendar pred polnimi tribunami tamkajšnje telovadnice. 

Zanimivi in pomembni mejniki

V zgodovini so zabeležili nekaj zanimivih in pomembnih mejnikov. Od zanimivejših ravnatelj Uroš Škof izpostavlja ravno leto 2020. "Prvič v tej zgodovini, da pouk ni strnjeno potekal, kot je bilo to v navadi v preteklih letih." V letih od 2011 do 2013 so v obsežni obnovi in dozidavi dobili novo šolsko telovadnico, obnovili so prostore v starem in novem delu, ob tem pa so dobili tudi nekaj novih učilnic. "Če bi šli pa še nazaj v zgodovino, bi izpostavil leto 1966, ko je bil narejen vmesni prizidek, vmes so bili pa številni dogodki, ki so nekako dali pečat šoli, da se je ohranila, da izvaja ta gimnazijski program in da ga bo izvajala tudi v prihodnosti," dodaja ravnatelj. 

50-letnica KUD Franjo Stiplovšek Gimnazije Brežice

Ob obletnici šole so izdali zbornik Naša pot, ki je hkrati posvečen 50-letnici Kulturno umetniškega društva (KUD) Franjo Stiplovšek Gimnazije Brežice. "Med vsebino smo vključili tudi izpovedi in spomine nekaterih znanih kulturnih ustvarjalcev, ki so izšli iz naše brežiške gimnazije in bili nekoč vključeni v KUD, danes pa so prepoznavni in krojijo kulturno podobo širšega slovenskega prostora," je navzočim povedala urednica zbornika Nataša Šekoranja Špiler, ki je tudi predsednica omenjenega društva. V zborniku so predstavili tudi obšolske dejavnosti, od delovanja mešanega mladinskega pevskega zbora do številnih sekcij, ki delujejo znotraj športnih dejavnosti.

V tem šolskem letu je na šoli 385 dijakov

Na Gimnaziji Brežice so sicer ponosni, da so pred štirimi leti na šoli sprejeli prvo generacijo dijakov športnega oddelka, morda pa se kmalu obeta nov program. "Želja je, tako na šoli kot v širši javnosti, da bi dobili program umetniške gimnazije," je še dejal ravnatelj Uroš Škof. Na Gimnaziji Brežice, ki jo obiskuje 385 dijakov, se lahko po novem pohvalijo tudi z evropskim priznanjem Digitalna šola.

(eP)

gimnazija brežice
brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja